MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czekają na pogodę

(koci)
Nadal pada, a to bardzo źle wpływa na dojrzewające owoce. Na domiar złego zakłady przetwórcze płacą rolnikom po 1,20-1,50 zł/kg. Dlaczego tak mało?

- Mamy jeszcze zapasy z ubiegłego roku - mówi Wiktor Sidorczuk, prezes Chłodni Białystok. - Poza tym mrożone truskawki sprzedawane na eksport mocno potaniały, nawet o 50 proc.

Chłodnia za kilogram owoców płaci 1,20 zł.

Ale to nie jedyny problem tego sezonu truskawkowego. Przetwórcom sen z powiek spędza też fatalna jakość owoców.

- Truskawki są mocno nasiąknięte wodą - mówi Wojciech Sawicki, prezes Oerlemans Foods w Siemiatyczach. - Praktycznie w tym roku w ogóle nie ma owoców odpowiedniej jakości.
Ale gospodarze nie garną się do skupów. Dla wielu rolników obowiązujący cennik jest nie do przyjęcia.

- Po takiej cenie nie będę sprzedawać zakładom truskawek - mówi Leszek Biały, plantator z okolic Wysokiego Mazowieckiego.
Jak tłumaczy, zakłady wymagają truskawek bez szypułek, a pracownicy zatrudnieni przy zbiorze za odszypułkowanie owoców żądają wyższej ceny (normalnie otrzymują 1,50 zł za dwukilogramową łubiankę).

Leszek Biały sprzedaje więc truskawki w "detalu".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna