Czy jedzenie tego powoduje cukrzycę? Cukrzyca typu 2 jest największym zagrożeniem. Co omijać, by nie zachorować?

Piotr Paszelke
Piotr Paszelke
Niezwykle poważną chorobą cywilizacyjną jest cukrzyca typu 2. Przyczynia się ona do wystąpienia licznych powikłań i znacząco skraca życie pacjentów - w przypadkach złego leczenia nawet o 12 lat!. Rozwój choroby jest często zależny od naszej diety, pojawia się również przy otyłości. Co warto o tym wiedzieć? Czego się wystrzegać? OTO SZCZEGÓŁY! >>>>
Niezwykle poważną chorobą cywilizacyjną jest cukrzyca typu 2. Przyczynia się ona do wystąpienia licznych powikłań i znacząco skraca życie pacjentów - w przypadkach złego leczenia nawet o 12 lat!. Rozwój choroby jest często zależny od naszej diety, pojawia się również przy otyłości. Co warto o tym wiedzieć? Czego się wystrzegać? OTO SZCZEGÓŁY! >>>>Pixabay
Niezwykle poważną chorobą cywilizacyjną jest cukrzyca typu 2. Przyczynia się ona do wystąpienia licznych powikłań i znacząco skraca życie pacjentów - w przypadkach złego leczenia nawet o 12 lat!. Rozwój choroby jest często zależny od naszej diety, pojawia się również przy otyłości. Co warto o tym wiedzieć? Czego się wystrzegać? Sprawdź!

Spis treści

Zobacz wideo: Tak wyglądają teraz kontrole zwolnień lekarskich. Oni są na celowniku ZUS

Cukrzyca. Co jeść, aby nie zachorować? Sprawdź

Problem cukrzycy jest badany przez naukowców na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Wszakże cukrzyca (zwłaszcza typu 2) dotyka ludzi na całym świecie. W tym przypadku przyjrzymy się badaniu naukowców z Uniwersytetu Tufts w Bostonie. Wyniki opublikowali na łamach "Nature Medicine". Zbadali oni a 184 kraje i dane z nich z lat 1990-2018. Na podstawie tego wyróżnili aż 11 dietetycznych czynników sprzyjających rozwojowi cukrzycy typu 2. Pojawiają się one w 30 najbardziej zaludnionych państwach. O czym mowa?

Polecamy

Niedobór tych pokarmów sprzyja cukrzycy typu 2

W pierwszej kolejności warto tu wymienić potrawy, których niedostateczne spożycie sprzyja zachorowaniu. Mowa tu o:

  • Owocach;
  • Orzechach;
  • Pełnoziarnistych produktach spożywczych;
  • Nasionach;
  • Nieskrobiowych warzywach.

Inaczej mówiąc, dostarczanie powyższych pokarmów w diecie pozwala na poprawę zdrowia i zniwelowanie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Jesz te rzeczy? W nadmiarze grozi to cukrzycą!

Jest też liczna grupa potraw, niezwykle popularna również w Polsce, która rzeczywiście sprzyja zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Są to:

  • Biały ryż;
  • Oczyszczona mąka pszenna;
  • Przetworzone mięso;
  • Nieprzetworzone mięso czerwone;
  • Soki owocowe;
  • Słodzone napoje;
  • Ziemniaki.

Polecamy

Te potrawy zdecydowanie warto ograniczyć w naszej diecie. Ich nadmiar jest szczególnie niebezpieczny.

Najczęstsze przyczyny cukrzycy

Jednocześnie do cukrzycy na świecie najczęściej doprowadza niedobór orzechów, nasion, owoców i warzyw nieskrobiowych. Z kolei nadmiar soków owocowych jest głównym winowajcą.

Kto najczęściej choruje na cukrzycę?

Polska nieco wyróżnia się na tle świata. Okazuje się, że w naszym kraju dieta na cukrzycę zdecydowanie częściej wpływa w przypadku kobiet. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku Azji oraz wschodniej i środkowej Europy (czyli także Polski), cukrzyca częściej dotyka osób z niższym wykształceniem. Tym różnimy się od świata Zachodniego, gdzie cukrzycy sprzyja życie w większym mieście oraz posiadanie wyższego stopnia edukacji.

Cukrzyca w skali świata

W skali świata zauważa się również, że rozwój cukrzycy typu 2 co do zasady częściej jest związany z nadmierną konsumpcją (60,8% badanych). Z kolei niedostateczne konsumowanie niektórych produktów przyczyniało się do zachorowania w 39,2% przypadków. Jak to wygląda w liczbach?

Polecamy

Przypadki cukrzycy typu drugiego na świecie pojawiały się w związku z:

  • Niedoborem pełnych ziaren w diecie (26,1%);
  • Nadmiarem ryżu i oczyszczonej pszenicy (24,6%);
  • Nadmiarem przetworzonego mięsa (20,3%);
  • Nadmiarem nieprzetworzonego czerwonego mięsa (20,1%).

Czerwone mięso powoduje cukrzycę?

Zaskakujące może być to, że w skali globalnej największa liczba zachorowań wynika bezpośrednio z jedzenia nieprzetworzonego czerwonego mięsa! To też warto poprawić w diecie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czy jedzenie tego powoduje cukrzycę? Cukrzyca typu 2 jest największym zagrożeniem. Co omijać, by nie zachorować? - Nowości Dziennik Toruński

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marcin
Tylko, że dzisiaj praktycznie wszystko jest słodkie z powodu substancji słodzących. Niestety, ale owoce, które kiedyś często były twarde i kwaśne dzisiaj są bardzo słodkie, nawet twarde odmiany, i jedzenie ich dużo zdrowe nie jest.
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie