Zwłaszcza w okolicach pasa - mówi Ewa Walus, dietetyk z Centrum Naturhouse. Aby temu zapobiec warto zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe, stosując się do zaleceń naszej ekspertki:
- W okresie menopauzy należy ograniczyć spożywanie kawy oraz produktów wysokosłodzonych, które hamują wchłanianie cennych witamin i minerałów.
- Należy w miarę możliwości wyeliminować z diety sól, która zatrzymuje płyny metaboliczne w organizmie i powoduje wzrost ciśnienia krwi.
- W codziennej diecie powinny się pojawić produkty dostarczające bioflawonoidów i antyoksydantów, czyli owoce lub naturalne suplementy diety, które wzmacniają, uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne.
- Pamiętać należy też o witaminach, zwłaszcza A, E, C, D oraz tych z grupy B. Regulują one metabolizm tłuszczów i węglowodanów, wpływają na regenerację kolagenu w skórze i ścianach krwionośnych. Wspomniane witaminy znajdziemy m. in. w rybach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, warzywach, cytrusach i nabiale.
o Istotne znaczenie dla kondycji organizmu w tym szczególnym czasie ma błonnik, wspomaga, bowiem perystaltykę jelit i stabilizuje poziom cukru we krwi. Jego źródłem są np.: owoce, warzywa, płatki owsiane i otręby pszenne.
- W czasie menopauzy zwiększa się ryzyko wystąpienia osteoporozy. Z tego powodu niezbędne jest zwiększenie ilości wapnia w diecie i składników wpływających na przyswajanie witaminy D oraz innych, które wspomagają utwardzanie kości, np. magnezu. Dlatego warto jeść np. orzechy laskowe, warzywa strączkowe i ciemnozielone.
- Podczas klimakterium kobiety częściej narzekają na wzdęcia i problemy natury ginekologicznej, spowodowane ubogą florą bakteryjną. Pomocne będą probiotyki, które usprawniają działanie układu pokarmowego, wchłanianie składników odżywczych, a dodatkowo chronią przed stanami zapalnymi błony śluzowej jelit. Probiotyki są obecne np. w jogurtach naturalnych.
- W okresie przekwitania dochodzi do zaburzeń w gospodarce lipidowej, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu LDL. Aby temu zapobiec, należy zrezygnować ze smażenia potraw oraz stosowania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, na rzecz duszenia i pieczenia z użyciem oliwy z oliwek, oleju lnianego lub sezamowego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?