Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta na wysoki cholesterol. Te 10 produktów skutecznie obniży poziom złego cholesterolu i trójglicerydów

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas jest niebezpieczny dla zdrowia. Rośnie ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego: udaru mózgu, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego.W zależności od funkcji, jaką pełni w organizmie, cholesterol nazywany jest złym lub dobrym cholesterolem. Tak zwany zły cholesterol to frakcja LDL i odpowiada on za budowanie w naczyniach krwionośnych blaszki miażdżycowej. Natomiast dobry cholesterol czyli frakcja HDL działa ochronnie na ściany naczyń.Zobacz, co jeść, by obniżyć poziom złego cholesterolu ►
Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas jest niebezpieczny dla zdrowia. Rośnie ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego: udaru mózgu, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego.W zależności od funkcji, jaką pełni w organizmie, cholesterol nazywany jest złym lub dobrym cholesterolem. Tak zwany zły cholesterol to frakcja LDL i odpowiada on za budowanie w naczyniach krwionośnych blaszki miażdżycowej. Natomiast dobry cholesterol czyli frakcja HDL działa ochronnie na ściany naczyń.Zobacz, co jeść, by obniżyć poziom złego cholesterolu ► unsplash.com
Cholesterol to lipoproteina. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi uczestniczy w procesach metabolicznych, wspiera przekazywanie impulsów nerwowych w mózgu, wspiera pracę układu krwionośnego, uczestniczy w syntezie witaminy D3. Cholesterol dzieli się na dwie frakcje LDL i HDL. Cholesterol spełnia swoją funkcję, jeśli występuje we krwi w odpowiednim stężeniu. Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi to zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Zobacz, jakie są skutki zbyt wysokiego poziomu cholesterolu i jakie produkty należy spożywać, by obniżyć poziom złego cholesterolu.

Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas jest niebezpieczny dla zdrowia. Rośnie ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego: udaru mózgu, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego.

Dobry i zły cholesterol

Cholesterol to lipoproteina. W zależności od funkcji, jaką pełni w organizmie, nazywany jest złym lub dobrym cholesterolem. Tak zwany zły cholesterol to cholesterol frakcji LDL i odpowiada on za budowanie w naczyniach krwionośnych blaszki miażdżycowej. Natomiast dobry cholesterol czyli frakcja HDL działa ochronnie na ściany naczyń.

W organizmie potrzebne są obie frakcje cholesterolu, jednak powinny one być na właściwym poziomie. Dopiero, gdy dopuszczalna norma zostaje przekroczona, zły cholesterol frakcji LDL zaczyna odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, zwężając je i przyczyniając się w ten sposób do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Objawy wysokiego cholesterolu we krwi

  • dotkliwy ból w nogach,
  • dyskomfort nóg odczuwany także w trakcie odpoczynku,
  • skurcze łydek,
  • gładka, naciągnięta, błyszcząca skóra,
  • blady kolor nóg.

Jakie są normy poziomu cholesterolu w organizmie?

Poziom cholesterolu bada się z krwi żylnej. By mieć pełen obraz chorobowy, należy oznaczyć cały lipidogram:

  • cholesterol całkowity,
  • cholesterol HDL (tzw. dobry cholesterol),
  • cholesterol LDL (tzw. zły cholesterol),
  • trójglicerydy.

Badanie poziomu cholesterolu wykonuje się na czczo. Prawidłowe stężenie trójglicerydów jest poniżej 1,69 mmol/l, czyli 150 mg/dl. Podwyższony poziom warto skonsultować z lekarzem, np. hepatologiem.

Takie są normy poziomu cholesterolu we krwi opracowane przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne:

  • cholesterol całkowity < 190 mg/dl,
  • cholesterol frakcji LDL < 115 mg/dl,
  • cholesterol frakcji HDL mężczyźni > 40 mg/dl,
  • cholesterol frakcji HDL kobiety > 45 mg/dl,
  • trójglicerydy < 150 mg/dl.

Czynniki ryzyka predysponujące do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi

Podwyższone stężenie cholesterolu i trójglicerydów może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Takie są czynniki ryzyka:

  • nadwaga, otyłość (szczególnie brzuszna),
  • wysokokaloryczna dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz cukry proste,
  • starszy wiek,
  • niski stopień aktywności fizycznej,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • predyspozycje genetyczne,
  • zażywanie niektórych leków,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • choroby współistniejące.

Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu? Dieta na wysoki cholesterol

Najskuteczniejszym sposobem walki z podwyższoną frakcją złego cholesterolu jest zmiana nawyków żywieniowych. Te 10 produktów skutecznie obniży poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zobacz w galerii.


Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
AWOKADO - oto dlaczego warto jeść ten owoc. Awokado dobre na odchudzanie, włosy i nie tylko!
KOBIETY O TYCH IMIONACH SĄ WREDNE One są mściwe i potrafią dopiec do żywego
NAJMĄDRZEJSZE RASY PSÓW - TOP 8 ras - te psy są najinteligentniejsze na świecie
TAKA BĘDZIE REKORDOWA WALORYZACJA EMERYTUR 2024 - Oto tabela wyliczeń emerytur po waloryzacji 2024

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dieta na wysoki cholesterol. Te 10 produktów skutecznie obniży poziom złego cholesterolu i trójglicerydów - Gazeta Pomorska

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna