Tegoroczne Dni Sokółki rozpoczęły się w sobotę 13 czerwca, kiedy to w miejscowej parafii - znanej z Cudu Eucharystycznego - obchodzono odpust jej patrona św. Antoniego.
Po uroczystej mszy, mieszkańcy miasta i gminy oraz ich goście przeszli na plac przed kinem, aby wziąć udział w zorganizowanym po raz drugi Jarmarku Świętego Antoniego. Tym razem w ramach jarmarku przygotowano festyn ph. "Różnorodność kulinarna i kulturowa Podlasia".
- Zapraszam do wspólnej zabawy i do spróbowania specjałów różnych kuchni - powiedziała Ewa Kulikowska, burmistrz Sokółki.
Uczestnicy festynu obejrzeli trwające kilka godzin pokazy kulinarne. Tatarzy przypomnieli, jak trzeba robić kołduny, Litwini częstowali pierożkami z mąki gryczanej i z serowym farszem, cyganie zaprosili na kociołek cygański. Przedstawiciele kultury żydowskiej przyrządzili popularną w Izraelu pastę hummus z cieciorki i ziarna sezamowego. Z kolei na stole ze specjałami kuchni białoruskiej ustawiono bliny i naleśniki z twarogiem.
- Zachęcamy też do spróbowania kapusty z mięsem i ziemniakami - powiedziała Halina Raducha z miejscowości Ostrowie koło Dąbrowy Białostockiej, która opowiadała o kuchni białoruskiej.
W przerwach pomiędzy poszczególnymi pokazami można było obejrzeć koncerty zespołów reprezentujących różne kultury.
Niedzielne atrakcje zorganizowane w ramach Dni Sokółki odbyły się na stadionie. Na mieszkańców czekał wielki tort od władz miasta. Były też konkursy dla rodzin i liczne koncerty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?