Festiwal Pierogów Świata 2021 w Białymstoku. Gruzińskie, chińskie, hiszpańskie przysmaki czekają na mieszkańców (ZDJĘCIA)

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Festiwal Pierogów Świata w Białymstoku
Festiwal Pierogów Świata w Białymstoku Wojciech Wojtkielewicz
Festiwal Pierogów Świata otwiera weekend w Białymstoku. To prawdziwa uczta, podczas której można zasmakować kuchni gruzińskiej, chińskiej, hiszpańskiej, japońskiej, a nawet tybetańskiej i hinduskiej. Na stoiskach znajdziemy też rodzime przysmaki, np. idealne pierogi z delikatnym ciastem i dużą ilością farszu. Smacznego!

Przyszliśmy tu dla gruzińskich smaków. Mąż już wcześniej spróbował tej kuchni i chciał nam koniecznie pokazać jak smakuje. Faktycznie, jest dobra! Ale lubimy też polskie pierogi. Koniecznie chcemy odwiedzić stoisko, gdzie można je kupić

- mówiła pani Kasia, która wraz z mężem Pawłem i dwoma synami przyszła na festiwal. Nie byli jedynymi osobami, które odwiedziły imprezę chwilę po otwarciu.

Tuż po godzinie 12. plac przed Galerią Białą zaroił się od miłośników pierogów. Z ulicy przechodniów przyciąga zapach. Przysmaki są przyrządzane na miejscu. W powietrzu czuć woń orientalnych przypraw.

Zobacz też: Festiwal Pierogów Świata. Na stadion miejski przyszły tłumy smakoszy

Na stoiskach można spróbować tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone czy gruzińskich chinkali. Są też ciasta i nietypowe napoje. Wystawcy nie tylko chętnie karmią swoich gości, ale również opowiadają o daniach, pochodzących z różnych stron świata.

Festiwal Pierogów Świata potrwa trzy dni, od 23 do 25 lipca. Stoiska znajdują się przy Atrium Biała (Czesława Miłosza 2).
Godziny otwarcia: [/b]

  • piątek (23 lipca) - 12.00 - 21.00
  • sobota (24 lipca) - 12.00 - 21.00
  • niedziela (25 lipca) - 12.00 - 18.00

Wydarzenie organizuje Smaczny Targ.

Materiał oryginalny: Festiwal Pierogów Świata 2021 w Białymstoku. Gruzińskie, chińskie, hiszpańskie przysmaki czekają na mieszkańców (ZDJĘCIA) - Kurier Poranny

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gość
Wielkie halo o nic. Byłam tam dziś, nic szczególnego, kuchni tybetańskiej ani hinduskiej nie widziałam no chyba, że frytki... Strasznie drogo. Nie warto.
Dodaj ogłoszenie