Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Groźna bakteria w twarogu sernikowym. GIS otrzega! Czym grozi zatrucie? Jakich produktów nie jeść? [LISTA]

mck, aip
Groźna bakteria w twarogu sernikowym. GIS otrzega! Czym grozi zatrucie? Jakich produktów nie jeść?
Groźna bakteria w twarogu sernikowym. GIS otrzega! Czym grozi zatrucie? Jakich produktów nie jeść? pixabay
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o groźnej bakterii Listeria monocytogenes, której obecność wykryto w twarogu sernikowym. Sprawdź, czego nie jeść, by uniknąć zatrucia.

GIS ostrzega: Groźna bakteria w twarogu sernikowym. Nie jedzcie tych produktów!

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne przed spożywaniem twarogu sernikowego wyprodukowanego przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Radomsku i sprzedawanego w plastikowych kubełkach. Absolutnie nie wolno jeść twarogu. Klienci, którzy kupili ser, mogą go zwrócić do sklepu.

- W ramach kontroli właścicielskiej stwierdzone zostały bakterie Listeria monocytogenes w pobranej próbce - czytamy w oficjalnym komunikacie GIS. - Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku poinformował organy urzędowej kontroli żywności – Inspekcję Weterynaryjną oraz konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu.

Groźna bakteria listeria monocytogenes w twarogu sernikowym. Na co uważać, czego nie jeść?

Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – „Twaróg sernikowy”

  • Opakowanie – 0.5 kg i 1 kg
  • Producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku
  • Numer partii: 2907185
  • Termin przydatności do spożycia: 29.07.2018

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Groźna bakteria w twarogu - objawy zatrucia. Czym jest bakteria Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes to gatunek względnie beztlenowej, wewnątrzkomórkowo żyjącej bakterii, która jest czynnikiem etiologicznym listeriozy. Jest jednym z najbardziej zjadliwych patogenów przenoszonych przez żywność (20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią), na przykład w Stanach Zjednoczonych jest ona odpowiedzialna za około 2500 zachorowań i 500 zgonów rocznie (9,7 przypadków zachorowań na milion mieszkańców), powodując tym samym większą śmiertelność niż salmonella czy Clostridium botulinum.

Ze względu na chorobotwórczość Listeria monocytogenes związaną z zapaleniem opon mózgowych u noworodków (zakażenie drogą transwaginalną) nie zaleca się kobietom w ciąży spożywania miękkich serów takich jak brie, camembert bądź feta, które mogą być skażone tymi bakteriami. Jest to trzecia z najczęstszych przyczyn zapalenia opon mózgowych u noworodków.

Polskie superfoods. Katarzyna Bosacka o właściwościach warzyw i owoców/DDTVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna