Im mniej chemii, tym zdrowiej

Redakcja
Dzięki zastosowaniu konserwantów żywność ma bardziej atrakcyjny wygląd, smak i zapach
Dzięki zastosowaniu konserwantów żywność ma bardziej atrakcyjny wygląd, smak i zapach
Skład żywności jest bardzo cenną informacją. Zanim więc kupimy jakikolwiek produkt, z reguły czytamy jego etykietę. Opakowania jednak często aż się roją od niezrozumiałych symboli. Kryją się pod nimi najróżniejsze dodatki żywnościowe.

Szkodliwe dodatki

Szkodliwe dodatki

E-200 i E-211 - mogą wywoływać alergię;
E-230 i E-273 - przedłużające świeżość owoców cytrusowych, mogą powodować zatrucia;
E-249 i E-250 - w dużych dawkach mogą być rakotwórcze. Są używane do zachowania wydłużonej ważności wędlin;
E-124 - barwnik, który może wywoływać silną alergię;
E-280 - przeciwutleniacz dodawany do chleba, może prowadzić do raka żołądka;
E-220 - prowadzi do zaburzenia pracy wątroby oraz przyśpiesza prace enzymów trawiennych.
źródło: zdrowo.net

Trzeba znać kod, by wiedzieć, czy są to produkty syntetyczne czy naturalne, jak zwykła kurkuma.

Nie wszystko toksyczne
Zgodnie z prawem Unii Europejskiej dodatki do żywności oznaczane są symbolem E oraz trzycyfrową liczbą. Pierwsza cyfra odnosi się do przeznaczenia substancji (barwnik, zagęszczacz, substancja słodząca), dwie pozostałe mówią o jej pochodzeniu.

Zastanawiamy się często, na ile tak oznakowana żywność jest bezpieczna. Ale często niezrozumiałe symbole oznaczają zwykły kwas cytrynowy, czy też karoten. Zdrowa żywność, bez konserwantów, często narażona jest na ataki bakterii i grzybów, a przez to bardziej ryzykowna. Z drugiej strony niektóre z syntetycznych konserwantów czy wzmacniaczy smaku w nadmiernych ilościach mogą wywoływać alergie.

Co robić stając przed takim dylematem? Najlepiej zachować umiar. Chemiczne dodatki do żywności występują w niej w bardzo niewielkim stężeniu. Jedzenie kilka razy w miesiącu sztucznie konserwowanego mięsa czy zupy w proszku nie powinno odbić się na naszym zdrowiu.

Co oznacza litera "E"?
E100-E199 - syntetyczne i naturalne barwniki,
E200-E299 - konserwanty,
E300-E399 - sole i kwasy, które pełnią najczęściej rolę przeciwutleniaczy (chronią produkty przed szkodliwym działaniem tlenu) i emulgatorów (ułatwiają połączenie tłuszczy z wodą i utworzenie emulsji, jak w margarynie);
E400-E499 - zagęszczacze,
E500-E599 - różne dodatki, nie pasujące do innych kategorii (np. wodorowęglany amonu i sodu używane do proszków do pieczenia);
E600-E699 - środki wzmacniające smak i aromat;
E900-E999 - substancje słodzące (jak często używany aspartam), a także środki glazurujące drażetki.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie