Spis treści
Smaczna jajecznica powinna być puszysta, delikatna w smaku i o jednolitej konsystencji. Warto pamiętać, że jajka są niskokaloryczne. To dodatek śmietany, masła i wędliny sprawia, że danie może być ciężkostrawne. Gotowa jajecznica (czysta z jednego jajka na maśle) ma około 150 kcal w 100 gramach.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć najpopularniejsze błędy popełniane podczas robienia jajecznicy
Jak się robi jajecznicę? – zasada zimnej patelni Gordona Ramsaya
Gordon Ramsay w jednym z odcinków programu telewizyjnego „Gordon Ramsay's Home Cooking” przygotował jajecznicę w garnku. Wbił do niego jajka i dodał masło. Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszał składniki, podgrzewając jednocześnie na kuchence gazowej. Cały czas mieszając, zdejmował i ponownie umieszczał garnek na palniku, a gdy jajecznica zrobiła się całkowicie gęsta, dodał do niej łyżkę kwaśnej śmietany. Na koniec jajecznicę podał na grzance, aby podkreślić różnicę konsystencji.
Delikatna jajecznica Pascala Brodnickiego
Popularny kucharz Pascal Brodnicki na swoim kanale na YouTube w nagraniu „Jak zrobić pożywną jajecznicę” podzielił się swoim sposobem na „królową śniadań". W przepisie wykorzystał proporcję 3 jajek na osobę. Najpierw rozkłócił jajka widelcem, a następnie przecedził je przez drobne sitko. Dzięki temu osiągnął jednorodną konsystencję. Gdy jajka zgęstniały na patelni, dodał do nich śmietankę i sól.
- Jajecznicy nie smażymy - zaznaczył Pascal. - Tylko delikatnie będziemy podgrzewać nasze jajka, aby się sparzyły. Mam zimną patelnię, od razu dodaję kawałki masła do środka. Za pomocą szpatułki mieszam, aż do momentu zgęstnienia – tłumaczył.
Cytryna do jajek
Samin Nosrat to uznana szefowa kuchni. Pracowała w jednej z najbardziej renomowanych restauracji świata - Chez Panisse w amerykańskim Berkeley. Prowadziła też serial dokumentalny „Cztery składniki” na Netfliksie, którego wynikiem była książka o tym samym tytule. Podpowiedziała w niej m.in., jak zrobić apetyczną jajecznicę. Sama Samin Nosrat korzystała z receptury Alice B. Toklas, działaczki francuskiej bohemy początków XX wieku. W jej wersji dania zaskakującym dodatkiem jest sok cytrynowy, który dodaje potrawie puszystości. Do zrobienia jajecznicy Nosrat wykorzystała:
- 4 jajka,
- sól,
- kilka kropel soku z cytryny,
- 5 łyżek stołowych masła.
Jak zrobić idealną jajecznicę? Samin Nosrat zaleciła dokładne wymieszanie wszystkich składników. Później na małym ogniu w rondelku trzeba rozpuścić łyżkę masła. Jajecznicę należy mieszać trzepaczką lub widelcem i dodawać do niej stopniowo cztery łyżki masłaa. Porcja masła powinna się połączyć z jajkami, zanim doda się kolejną.
Samin Nosrat wskazała, aby w trakcie robienia jajecznicy cały czas mieszać jajka, aż się będą ścinać. Przy pierwszym gęstnieniu powinno się zdjąć jajecznicę z ognia i dać jej dojść, wykorzystując ciepło patelni. Gotowe.
Zobacz także: Jajka po wiedeńsku na śniadanie. Przepis na jajko po wiedeńsku w szklance. Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami
Odrobina wody do jajecznicy
Innym sposobem na idealną jajecznicę, polecanym przez wiele osobowości kulinarnych, w tym Antoniego Porowskiego, autora książki „Antoni in the Kitchen”, jest dodawanie łyżeczki wody do miski na każde użyte jajko. Dzięki temu jajecznica będzie puszysta i kremowa. Ważne jest też użycie świeżo zmielonego pieprzu, który nadaje potrawie wyrazistego zapachu.
Prosta jajecznica Anthony'ego Bourdaina
Zmarły w 2018 roku Anthony Bourdain, kucharz i osobowość kulinarna w rozmowie z kanałem Tech Insider zdradził, że robiąc jajecznicę stawia na prostotę. Po prostu nie miesza masy jajecznej z żadnym nabiałem. Według niego wystarczy wymieszać jajka, wylać na rozgrzaną patelnię i w trakcie robienia mieszać łopatką na wzór ósemki. Na koniec szef kuchni zalecał posypać jajecznicę solą i pieprzem.
Zobacz także: Jajka po turecku z gęstym jogurtem. Przepis na cilbir oczaruje wybrednych smakoszy. Odkryj sposób na aromatyczne śniadanie
Źródło:
- „Salt, fat, acid, heat. Cztery składniki” Samin Nosrat
Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?