MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jaskrę mogą pomóc leczyć owoce. Polscy naukowcy opracowali kapsułkę z ich ekstraktami

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Na jaskrę w Polsce choruje ok. 400 tys. ludzi, a liczba ta prawdopodobnie będzie rosła. Na całym świecie na jaskrę cierpi ok. 68 mln ludzi, a ok. 7 mln oślepło z jej powodu. Naukowcy z Polski opracowali kapsułkę na bazie ekstraktów owoców, która może pomóc leczyć jaskrę i inne choroby oczu. Jakie owoce jeść przy jaskrze?

Spis treści

Owoce w walce z jaskrą. Powstała kapsułka

Poprawa ostrości widzenia, lepszy kontrast widzenia oraz lepsze widzenie w nocy – takie efekty przyniosły suplementy diety opracowane przez zespół prof. Alicji Kucharskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Uczestnicy badań przyjmowali kapsułki z czarnych borówek, aronii i jagody kamczackiej.

Dojrzały mężczyzna pracujący na działce, w kółku kapsułka
Czarna borówka, aronia i jagoda kamczacka to bogate źródła substancji, które sprzyjają poprawie wzroku. rawpixel.com/gpointstudio/freepik

Badania polskich naukowców dowiodły, że ekstrakty z owoców czarnej borówki, aronii oraz jagody kamczackiej zmniejszają objawy zespołu suchego oka, jaskry i starczowzroczności. Z takimi problemami mierzy się nawet 1,3 mld ludzi na całym świecie – jak przekazali przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu,

– Jest to pierwsze badanie preparatu opartego na naturalnych, standaryzowanych ekstraktach z aronii, jagody kamczackiej i borówki czarnej – powiedziała prof. Alicja Kucharska.

Co spowalnia rozwój jaskry?

Czarna borówka, aronia i jagoda kamczacka to bogate źródła substancji, które sprzyjają poprawie wzroku. Suplement, który ma w składzie ekstrakty z tych owoców, został opracowany przez interdyscyplinarny zespół. Była w nim m.in. okulistka dr Dorota Szumny z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu czy lekarz prof. Tomasz Sozański z Politechniki Wrocławskiej. W badaniu wzięły udział osoby w wieku powyżej 50 lat, które miały stwierdzone problemy ze wzrokiem. Kapsułki stworzone przez wrocławskich naukowców przyjmowali przez 12 tygodni w dwóch cyklach.

– Jego wyniki są zadowalające, ale chcielibyśmy jeszcze rozszerzyć grupę badawczą na osoby w wieku około 30 lat, które pracują przed komputerem, np. informatyków oraz zawodowych kierowców samochodów ciężarowych – powiedziała naukowczyni.

Przez pierwszych sześć tygodni nie zaobserwowano zmian. Dopiero w kolejnych etapie u ponad 90 proc. badanych zaobserwowano poprawę ostrości widzenia. Dodatkowo u ponad 80 proc. uczestników wystąpiła poprawa nawilżenia spojówek (pod koniec cyklu liczba ta spadła do ponad 60 proc.).

Badania zostały sfinansowane przez Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, kapsułki przygotowała firma Greenvit. Suplement będzie teraz prezentowany na targach Brussels Innova, gdzie istnieje możliwość znalezienia inwestora do masowej produkcji.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna