Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Już wkrótce Podlaski Dzień Kukurydzy 2020 w Szepietowie (zdjęcia)

OPRAC.: mat
Tak było na Podlaskim Dniu Kukurydzy w 2017 roku
Tak było na Podlaskim Dniu Kukurydzy w 2017 roku Wojciech Wojtkielwicz
Prezentacja kolekcji odmian kukurydzy, pokazy jej zbioru, wykłady, doradztwo i promocje. To niektóre z atrakcji, jakie przygotowaliśmy na Podlaski Dzień Kukurydzy. Tym razem specjaliści z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zapraszają w niedzielę 13 września 2020 roku.

Podlaski Dzień Kukurydzy to cykliczna impreza organizowana przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Polski Związek Producentów Kukurydzy w Poznaniu, której tematem przewodnim jest uprawa kukurydzy.  Jej miłośnicy spotkają się po raz 19. W tym roku w szczególnych warunkach sanitarnych będących pokłosiem koranawirusa.

- Pomimo skomplikowanej sytuacji epidemiologicznej i wprowadzonych w związku z nią ograniczeń, dokładamy wszelkich starań aby ta impreza spełniała wszystkie oczekiwania zwiedzających – informuje Krzysztof Kuteszko. - Jak co roku przygotowaliśmy bogatą kolekcje odmian kukurydzy, dzięki której będzie możliwość lustracji oraz oceny roślin pod kątem jej budowy.

Zwiedzający będą mieli możliwość porównania różnych odmian kukurydzy, rosnących obok siebie, na podobnej glebie i w tych samych warunkach klimatycznych. Daje to obraz jak dana roślina sprawdza się w podlaskich warunkach klimatycznych

To niejedyne atrakcje Podlaskiego Dnia Kukurydzy. Będzie również możliwość skorzystania z porad doradców Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz konsultacji z doradcami wszystkich firm nasiennych biorących udział w Podlaskim Dniu Kukurydzy.

Podlaski Dzień Kukurydzy [13.09.2020] - pełny program :

11.00 – Otwarcie Podlaskiego Dnia Kukurydzy
– Wojciech Mojkowski – Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w  Szepietowie
– Tadeusz Michalski – Prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu
11.20 – Lustracja Kolekcji Odmian Kukurydzy
11.20 – Wykład: Idealna kiszonka z kukurydzy – jaka powinna być?
– Marek Skwira – Limagrain Polska
12.00 – Wykład: Wiosenne wyzwania, analiza sytuacji i perspektywy dla kukurydzy w 2020 r
– Rafał Kowalski – Corteva Agriscience
12.30 – Konsultacje w zakresie produkcji kukurydzy – namiot wykładowy
12.30 – Promocja: „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”
–   finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
13.00 – Pokaz: – Zbiór kukurydzy na wysokoenergetyczną kiszonkę – Ryszard Wojciechowski –    Corteva Agriscience

Czytaj też:Jakie są właściwości złocistej kukurydzy?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna