Około 250 osób spotkało się w środę, 31 stycznia na kolejnym już wydarzeniu z cyklu „Kultura Podlasia - kuchnią pachnąca”, a produktami wiodącymi wspólnego gotowania były: miód i kolendra.
Wydarzenie zorganizował podlaski oddział Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków (PSD). Jak mówiła prezes fundacji Danuta Roszkowska, osoby starsze mierzą się w dużej mierze z samotnością, a dzisiejsze spotkanie jest doskonałym remedium na ten problem.
–Bycie samemu nie służy, bycie z innymi jak najbardziej. Przy okazji wspólnego spotkania jest też wspólny posiłek, zabawa, można dowiedzieć się czegoś ciekawego. Przykładowo, dzisiaj opowiem trochę o florze bakteryjnej i jej wpływie na odporność– powiedziała Danuta Roszkowska, szefowa stowarzyszenia.
Uczestnicy spotkania podkreślali, że jest ono świetną okazją do spędzenia czasu w grupie osób w podobnym wieku, z podobnymi problemami, często tymi związanymi z samotnością.
– To okazja do wymiany swoich poglądów, zainteresowań. Mam nadzieję, że wywiążą się dzięki temu nowe kontakty. Dzisiaj jestem pierwszy raz, zaprosiła mnie moja koleżanka i jestem jej za to bardzo wdzięczna – powiedziała Teresa Kisielewska.
– A ja przyszłam tutaj, żeby skorzystać z porad i uwag w kwestii odżywiania, ale też miło spędzić czas – dodała jej koleżanka Elżbieta.
Gościem spotkania był marszałek województwa podlaskiego Artur Kosicki. Podkreślał, że dbając o zdrowie, możemy poprawić jakość życia, zmniejszyć ryzyko chorób i zwiększyć swoją wydajność. Z kolei korzystanie z produktów regionalnych wspiera lokalnych producentów.
Następne dwa spotkania z cyklu, tym razem pod hasłem „Kultura Podlasia – ziołami pachnąca”, odbędą się 6 i 13 lutego.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?