Składniki: pierś kurczęcia, sok z limonki lub z cytryny, 1 zielone chilli, 150 ml mleczka kokosowego, 2-4 łyżki sosu rybnego, 1 cebula, świeża kolendra (można ją zastapić natką pietruszki), olej, ryż jaśminowy lub basmati.
Wykonanie: Pierś kurczaka marynować w soku z limonki (lub cytryny) przez co najmniej godzinę. Później pokroić w kostkę i usmażyć na oleju do zrumienienia. Zdjąć z patelni. Zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia dodać kurczaka, po czym wrzucić oczyszczone z nasion zielone chilli i dodać mleczko kokosowe oraz sos rybny. Na koniec dodać kolendrę (lub pietruszkę) i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Jednocześnie ugotować ryż, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kurczaka podawać ze świeżym ryżem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?