MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak tajski

(pb)
Sos rybny decyduje o specyficznym zapachu potrawy. Ale warto się poświęcić
Sos rybny decyduje o specyficznym zapachu potrawy. Ale warto się poświęcić
Nasze polskie nosy nie są może przyzwyczajone do sosu rybnego, a podniebienia do kokosowego mleczka, ale warto spróbować przyrządzić sobie proste tajskie danie.

Składniki: pierś kurczęcia, sok z limonki lub z cytryny, 1 zielone chilli, 150 ml mleczka kokosowego, 2-4 łyżki sosu rybnego, 1 cebula, świeża kolendra (można ją zastapić natką pietruszki), olej, ryż jaśminowy lub basmati.

Wykonanie: Pierś kurczaka marynować w soku z limonki (lub cytryny) przez co najmniej godzinę. Później pokroić w kostkę i usmażyć na oleju do zrumienienia. Zdjąć z patelni. Zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia dodać kurczaka, po czym wrzucić oczyszczone z nasion zielone chilli i dodać mleczko kokosowe oraz sos rybny. Na koniec dodać kolendrę (lub pietruszkę) i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Jednocześnie ugotować ryż, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kurczaka podawać ze świeżym ryżem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna