Przez kilka dni dziewczyny zdobywały umiejętności praktyczne, które przydadzą im się w przyszłości. - Dowiedziałam się, jak sporządzać wizytówki oraz karty menu, a także nakrywać do stołu, składać serwetki i sztućce - wylicza Magda Raciborska z klasy trzeciej.
Ona i jej koleżanki nauczyły się też przyrządzania bezalkoholowych drinków i płonących wiśni, a także rozpoznawania kieliszków do różnych alkoholi. - Próbowałyśmy przygotowywać wykwintne dania na ciepło oraz na zimno - dodaje Ania Grabowska. Uczyły się przyrządzania np. faszerowanej piersi z kurczaka z kapustą włoską i łódeczkami ziemniaczanymi oraz wielu innych potraw. Na koniec stażystki sprawdziły to, czego się nauczyły. Egzamin odbył się po niemiecku, a uczennice zdały go dobrze. Był też czas na zwiedzanie oraz poznawanie niemieckiej kultury.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?