Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lekki i zdrowy obiad? Serowa zupa z jarmużu i tęczowa sałatka

sxc.hu
Nawet jesienią i zimą możemy przyrządzać sałatki owocowe, jeżeli wcześniej zamroziliśmy owoce.
Nawet jesienią i zimą możemy przyrządzać sałatki owocowe, jeżeli wcześniej zamroziliśmy owoce. sxc.hu
Przygotowując sałatki czy desery powinniśmy dodawać jak najwięcej owoców jagodowych. Pozwoli to nam uzyskać nie tylko oryginalny smak potraw, ale i wydobyć ich niezwykłe walory zdrowotne. Borówki amerykańskie, czarne jagody, maliny, jeżyny i truskawki działają przeciwnowotworowo.

Sałatka szpinakowa z truskawkami i sezamowym winegretem (porcje: 4)

Sałatka:
1 szklanki całych orzechów pekanu
35 dag szpinaku o małych listkach (tzw. baby greens)
1 kg świeżych truskawek przekrojonych na połówki
Dressing:
2 szklanki świeżych truskawek
4 grubo pokrojone daktyle
1 łyżka niełuskanych ziaren sezamu
3 łyżki octu balsamicznego

Delikatnie przypraż orzechy: włóż je na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 120°C. Gdy orzechy będą gotowe, zmieszaj je z pozostałymi składnikami sałatki w salaterce. Zmiksuj w blenderze składniki na dressing, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Gotowym sosem polej sałatkę.

Sałatka z jabłkami i kapustą chińską bok choy (porcje: 2)

6 szklanek posiekanej kapusty chińskiej bok choy
1 duże jabłko, obrane i starte
1 duża marchew, starta
1 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
1 szklanki niesłodzonego mleka sojowego, konopnego lub migdałowego
1 szklanki świeżych orzechów nerkowca lub 1 szklanki masła orzechowego
1 szklanki octu balsamicznego
1 szklanki rodzynek
1 łyżeczka musztardy Dijon

W dużej salaterce wymieszaj kapustę, jabłko, marchew i cebulę. Zmiksuj mleko sojowe z orzechami, octem, rodzynkami i musztardą w blenderze lub mikserze. Dodaj odpowiednią ilość sosu do przygotowanych warzyw.

Sałatka z marynowanym jarmużem (porcje: 4)

6 szklanek posiekanego jarmużu
1 szklanki porzeczek
2 łyżki jagód goji
1/3 szklanki suszonych na słońcu pomidorów (niesolonych i bez dodatku siarczków), posiekanych
1/2 szklanki pokrojonej w plasterki cebulki dymki
1 łyżka świeżego soku z cytryny
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
2 łyżki orzechów arachidowych

Zmiksuj wszystkie składniki poza orzechami i jarmużem. Mieszając sałatkę, łam jarmuż palcami. Na koniec dodaj orzechy. Włóż sałatkę do próżniowego pojemnika i pozostaw na noc w lodówce. Potrząśnij przed podaniem.

Sekretna sałatka Cezara (porcje: 4)

Sałatka:
1/2 szklanki surowych migdałów
2 łyżki odżywczych płatków drożdżowych
35 dag posiekanej sałaty rzymskiej
Dressing:
6 ząbków prażonego czosnku*
1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego, konopnego lub migdałowego
1/2 szklanki masła z orzechów nerkowca
2 łyżki odżywczych płatków drożdżowych
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka musztardy Dijon
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Zmiel w blenderze o wysokiej mocy migdały i 2 łyżki płatków drożdżowych, aby zrobić z nich "parmezanową" posypkę, którą oprósz sałatę rzymską. Zmiel w blenderze wszystkie składniki dressingu i polej nim sałatkę.

Aby uprażyć czosnek, rozdziel wszystkie ząbki, ale pozostaw je w skórce. Wstaw je do piecyka nagrzanego do 170°C na mniej więcej 15 minut, aż czosnek zmięknie. Gdy ostygnie, usuń skórki.

Tęczowa sałatka (porcje: 4)

6 szklanek posiekanej kapusty chińskiej bok choy
2 szklanki marchewki, pokrojonej w zapałki, 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
2/3 szklanki jagód goji
2/3 szklanki płatków migdałowych
1 1/2 szklanki mango pokrojonego w kostkę
1/4 szklanki octu z brązowego ryżu

Wszystkie składniki włóż do salaterki i wymieszaj palcami, aby ocet wniknął w warzywa.
Pozwól, aby sałatka zamarynowała się przez kilka godzin przed podaniem.

Inny wariant: Sałatkę możesz również polać gorącą zupą lub sosem.

"Serowa" zupa z jarmużu (porcje: 4)

1 szklanki połówek żółtego grochu
1 cebula, posiekana
1 szklanka grzybów, pokrojonych w plastry
2 szklanki soku z marchwi
1 (43 dag) puszka niesolonego lub niskosodowego sosu pomidorowego
1 1/2 (70 dag) jarmużu, zblanszowanego, z usuniętymi łodyżkami i bardzo grubo pokrojonego
1/4 szklanki masła z orzechów nerkowca
1 łyżka odżywczych płatków drożdżowych

W szybkowarze umieść połówki żółtego grochu z około 21 szklanki wody i gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 6-8 minut. Dodaj pozostałe składniki poza masłem orzechowym i gotuj pod wysokim ciśnieniem przez mniej więcej 1 minutę. Wyjmuj ugotowane warzywa i zblenduj je z masłem orzechowym. Oprósz płatkami drożdżowymi przed podaniem.

Przyrządzenie posiłku bez szybkowaru: Ugotuj groch aż do miękkości. Wymieszaj go ze wszystkimi pozostałymi składnikami, poza masłem orzechowym. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i podgrzewaj, aż jarmuż zmięknie (około 15 minut). Jeśli to konieczne, dodaj wodę, aby otrzymać odpowiednią konsystencję. Wymieszaj z masłem orzechowym. Oprósz płatkami drożdżowymi przed podaniem.

Przepisy pochodzą z książki dr. Joela Fohrmana "Superodporność".

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna