MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Uwaga! Sklepy wycofują ze sprzedaży wędlinę. Jej spożycie może wywołać nawet sepsę. Oto najnowsze ostrzeżenia GIS

adek
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego określonej poniżej.Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRONumer partii: 24-00807Data minimalnej trwałości: 03/08/2024Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 ChorwacjaDziałania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:Podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły wycofywanie produktu.Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.Zalecenia dla konsumentów:Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego określonej poniżej.Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRONumer partii: 24-00807Data minimalnej trwałości: 03/08/2024Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 ChorwacjaDziałania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:Podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły wycofywanie produktu.Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.Zalecenia dla konsumentów:Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. pixabay.com
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed wieloma produktami, które mogą być groźne dla Twojego zdrowia. Najnowsze ostrzeżenia GIS z 5 czerwca 2024 roku informują o wędlinie, w której odkryto groźne bakterie.

Spis treści

Nowe ostrzeżenia GIS z 5.06.2024

Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego określonej poniżej.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRO

Numer partii: 24-00807

Data minimalnej trwałości: 03/08/2024

Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły wycofywanie produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Czym jest listerioza?

Listerioza to zagrożenie przede wszystkim dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością, spowodowane bakterią Listeria monocytogenes. Bakterie są obecne w środowisku, a przypadki zatruć pokarmowych są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Zakażenie może wystąpić poprzez kontakt z wydzielinami zakażonych zwierząt lub spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne, zapalenie dróg moczowych, prowadzące do poważnych komplikacji.
  • U dorosłych najczęściej objawy nie występują.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością zakażenie może prowadzić do groźnych schorzeń, takich jak zapalenie opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu

  • Stosowanie środków ochronnych na farmach zwierząt.
  • Przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania żywności.
  • Regularne mycie rąk, zwłaszcza przed posiłkami, po kontakcie ze zwierzętami i po skorzystaniu z toalety.

Leczenie listeriozy obejmuje antybiotykoterapię.

Salmonellozy durowe i jelitowe

Salmonelozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe.

Człowiek może zakazić się poprzez:

  • spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
  • spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
  • używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

W szczególnych warunkach (szpitale, domy opieki) zakażenie może się szerzyć drogą bezpośredniego kontaktu lub drogą powietrzną.

Objawy

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Zachorowaniom na Salmonelozy można zapobiec poprzez:

  • przestrzeganie podstawowych zasad higieny przyrządzania posiłków
  • dezynfekcję pomieszczeń i przedmiotów, z którymi stykał się chory,
  • szczepienie ochronne przeciwko durowi brzusznemu – jest najpewniejszym sposobem zabezpieczenia przed zachorowaniem. Zalecane jest ono osobom podróżującym w obszary endemicznego występowania choroby oraz narażonym ze względu na rodzaj wykonywanej pracy. Ponadto, możliwe jest nałożenie obowiązku szczepień przeciwko durowi brzusznemu w sytuacji zagrożenia epidemicznego, stanu epidemii lub ze wskazań indywidualnych,
  • poddanie obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym osób podejmujących lub wykonujących prace w styczności z żywnością w zakładach produkcji i obrotu żywnością, z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi lub wymagające bezpośredniego kontaktu z ludźmi, np. w zakładach opieki zdrowotnej czy przedszkolach. Badania te mają na celu wykrycie i odsunięcie od wykonywania ww. prac osób chorych i nosicieli pałeczek Salmonella. Ograniczy to ryzyko przeniesienia zakażenia na inne osoby.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A)

WZW A jest chorobą wywoływaną przez wirus A zapalenia wątroby z rodziny Picornaviridae, który jest odporny na działanie czynników zewnętrznych, tj. temperatura, substancje chemiczne. U osób dorosłych częstym objawem zakażenia HAV jest żółtaczka, której towarzyszą objawy ogólne, tj. gorączka, brak apetytu, nudności, wymioty. Objawy te pojawiają się 2-7 tygodni od momentu zakażenia i mogą trwać nawet przez wiele tygodni. U około 15% pacjentów objawy nawracają lub trwają ciągle nawet przez okres 6-9 miesięcy. U dzieci ponad 90% przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bez objawów lub z objawami niespecyficznymi, bez żółtaczki.

Ludzie są jedynym rezerwuarem wirusa wywołującego WZW A, który przenoszony jest głównie drogą pokarmową.

Do zakażenia może dojść przez:

  • kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),
  • kontakty seksualne z osoba zakażoną lub chorą,
  • najczęściej poprzez spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) i skażonej wody.

Alkaloidy pirolizydynowe – zagrożenie dla zdrowia

Alkaloidy pirolizydynowe, działające toksycznie i genotoksycznie, zostały wykryte w niektórych produktach. Zatrucia mogą prowadzić do poważnych schorzeń, a Główny Inspektorat Sanitarny regularnie informuje o produktach wycofywanych ze sklepów ze względów bezpieczeństwa.

Co zaleca Główny Inspektorat Sanitarny?

  1. Produkty objęte komunikatem należy natychmiast usunąć i nie spożywać.
  2. W przypadku objawów zatrucia pokarmowego, skonsultuj się z lekarzem.
Główny Inspektor Sanitarny wycofał szereg produktów spożywczych

Produkty wycofane przez GIS - ostrzeżenia kwiecień 2024. Nar...

GIS regularnie publikuje komunikaty o produktach, informując o nieprawidłowościach zagrażających zdrowiu.

Zakup jaj

Sprawdzaj, czy skorupki są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie

Jaja powinny być przechowywane w lodówce zgodnie z terminem przydatności do spożycia.

Przygotowywanie potraw z jaj

  • Unikaj potraw zawierających surowe jaja, zwłaszcza dla osób wrażliwych.
  • Gotuj jaja dokładnie.
  • Po kontakcie z surowymi jajami, umyj ręce i naczynia.

Podawanie posiłków

Unikaj używania tych samych talerzy i sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami.

Główny Inspektorat Sanitarny – 100 lat służby cywilnej w Polsce

od 7 lat
Wideo

Pierwsza śmiertelna ofiara ptasiej grypy H5N2

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Uwaga! Sklepy wycofują ze sprzedaży wędlinę. Jej spożycie może wywołać nawet sepsę. Oto najnowsze ostrzeżenia GIS - Kurier Poranny

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna