Moda na ekologię coraz częściej gości nie tylko w naszej garderobie, ale także w jadłospisie

opr. (agsa)
To, co podpisane "eko", nie zawsze takie właśnie jest, dlatego warto przed zakupem sprawdzić rzeczywiste pochodzenie artykułów

Otej modzie na ekologię świadczą o tym choćby licznie powstające sklepy z ekologiczną żywnością, gdzie z łatwością zaopatrzymy się m.in. w: warzywa, owoce, nabiał, mąkę, herbatę oraz... cukier. Specjalne działy z tego typu produktami znajdziemy również w marketach, a nawet sklepach osiedlowych. Jednak to, co podpisane "eko", nie zawsze takie właśnie jest. Dlatego warto przed zakupem sprawdzić rzeczywiste pochodzenie artykułów.

Zajadanie się eko smakołykami niesie ze sobą liczne korzyści, w dodatku nie tylko natury zdrowotnej. Wartościowa żywność ekologiczna to ta uprawiana z dala od terenów przemysłowych, bez użycia sztucznych nawozów czy chemicznych środków ochrony roślin. Z kolei cały proces jej produkcji podlega ścisłej kontroli. Kupując tak wytwarzaną żywność, nie tylko wiemy, że jemy zdrowo, ale również nie przyczyniamy się do degradacji środowiska naturalnego.

Na takich właśnie ekologicznych plantacjach uprawiana jest np. trzcina cukrowa, z której oczyszczonego soku wytwarzany jest cukier BIO marki Cukier Królewski. Choć plantacje te znajdują się m.in. w Ameryce Południowej, producent zachowuje na nich wszelkie normy Unii Europejskiej dotyczące ekologicznego rolnictwa. Cukier trzcinowy Bio Cukru Królewskiego jest doskonały zarówno do słodzenia kawy czy herbaty, do przyrządzania drinków i koktajli, jak również do wypieków, a wyróżnia go niepowtarzalny aromat.

Producenci artykułów spożywczych wykorzystując modę na ekologię, często dodają do nazw swoich produktów słowa "bio" bądź "organic", co nie zawsze oznacza, że produkt rzeczywiście pochodzi z ekologicznych upraw, czy hodowli. Chcąc mieć pewność, że kupujemy prawdziwy produkt eko, szukajmy na etykietach "ekoznaku", logotypu potwierdzającego ekologiczne pochodzenie produktu. Oprócz niego, na opakowaniu musi widnieć również nazwa i numer jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym akredytowanej przez Polskie Centrum Akredytacji. W Polsce jednostek takich jest 11. Cukier trzcinowy BIO Cukru Królewskiego podlega kontroli Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. (PL-EKO-06).

Cena detaliczna cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski to około 7,50 zł.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3