Moda na ekologię coraz częściej gości nie tylko w naszej garderobie, ale także w jadłospisie

opr. (agsa)
Udostępnij:
To, co podpisane "eko", nie zawsze takie właśnie jest, dlatego warto przed zakupem sprawdzić rzeczywiste pochodzenie artykułów

Otej modzie na ekologię świadczą o tym choćby licznie powstające sklepy z ekologiczną żywnością, gdzie z łatwością zaopatrzymy się m.in. w: warzywa, owoce, nabiał, mąkę, herbatę oraz... cukier. Specjalne działy z tego typu produktami znajdziemy również w marketach, a nawet sklepach osiedlowych. Jednak to, co podpisane "eko", nie zawsze takie właśnie jest. Dlatego warto przed zakupem sprawdzić rzeczywiste pochodzenie artykułów.

Zajadanie się eko smakołykami niesie ze sobą liczne korzyści, w dodatku nie tylko natury zdrowotnej. Wartościowa żywność ekologiczna to ta uprawiana z dala od terenów przemysłowych, bez użycia sztucznych nawozów czy chemicznych środków ochrony roślin. Z kolei cały proces jej produkcji podlega ścisłej kontroli. Kupując tak wytwarzaną żywność, nie tylko wiemy, że jemy zdrowo, ale również nie przyczyniamy się do degradacji środowiska naturalnego.

Na takich właśnie ekologicznych plantacjach uprawiana jest np. trzcina cukrowa, z której oczyszczonego soku wytwarzany jest cukier BIO marki Cukier Królewski. Choć plantacje te znajdują się m.in. w Ameryce Południowej, producent zachowuje na nich wszelkie normy Unii Europejskiej dotyczące ekologicznego rolnictwa. Cukier trzcinowy Bio Cukru Królewskiego jest doskonały zarówno do słodzenia kawy czy herbaty, do przyrządzania drinków i koktajli, jak również do wypieków, a wyróżnia go niepowtarzalny aromat.

Producenci artykułów spożywczych wykorzystując modę na ekologię, często dodają do nazw swoich produktów słowa "bio" bądź "organic", co nie zawsze oznacza, że produkt rzeczywiście pochodzi z ekologicznych upraw, czy hodowli. Chcąc mieć pewność, że kupujemy prawdziwy produkt eko, szukajmy na etykietach "ekoznaku", logotypu potwierdzającego ekologiczne pochodzenie produktu. Oprócz niego, na opakowaniu musi widnieć również nazwa i numer jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym akredytowanej przez Polskie Centrum Akredytacji. W Polsce jednostek takich jest 11. Cukier trzcinowy BIO Cukru Królewskiego podlega kontroli Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. (PL-EKO-06).

Cena detaliczna cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski to około 7,50 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie