MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze smażone rydze

(anki)
MAZURY. Mazurscy grzybiarze cieszą się, bo w lasach wreszcie zaroiło się od prawdziwków i maślaków. Tegoroczne lato nie rozpieszczało miłośników grzybobrania. Zbyt sucha ściółka nie sprzyjała rozwojowi grzybni. Miłośnicy smakowitych jednonogich kapeluszy odrabiają stracony czas.

Helena Baranowska z Giżycka podczas wczorajszego spaceru po lesie nazbierała aż 50 prawdziwków. Do kosza trafiły także maślaki, podgrzybki, koźlaki, czerwonogłówce oraz kurki. Pani Helena z niecierpliwością czeka na wysyp ulubionych kań i rydzów. Te ostatnie według doświadczonej grzybiarki powinny już rosnąć w drzewostanie świerkowym.
Kurki na targu
- Muszę koniecznie sprawdzić moje rydzowe miejsca pod Giżyckiem - mówi Helena Baranowska, ale nie chce zdradzić gdzie to jest. - Zauważyłam, że wysyp rydzów zbiega się z dojrzewaniem śliwek mirabelek.
Na targowisku w Giżycku można od początku lipca kupić kurki w cenie od 8 do 10 zł za litr. Przed kilkoma dniami pojawiły się również suszone prawdziwki. Za 10 dekagramów trzeba zapłacić około 15 zł.
Niestraszne jej kleszcze
Grzybiarze powinni pamiętać, że spacer po lesie może mieć fatalne skutki. Janinę Ciepłą z Wron pod Giżyckiem kilka dni temu ugryzł kleszcz. Na ciele pojawił się rumień.
- Jeszcze tego samego dnia zgłosiłam się do lekarza, który przepisał mi odpowiedni antybiotyk - mówi pani Janina. - Ale z lasu nie jest mnie w stanie przepędzić żaden kleszcz. Gdy tylko skończę przyjmowanie antybiotyku, od razu wybieram się na borowikowe łowy. **

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna