Nasza Loteria

Najprostsze kruche ciastka z maszynki. Wypróbuj przepis na hit PRL-u. Takie ciastka maszynkowe piekły dawniej nasze mamy i babcie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pamiętasz pyszne kruche ciastka z maszynki? Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pamiętasz pyszne kruche ciastka z maszynki? Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Polecam przepis na kruche ciastka z maszynki, który jest w mojej rodzinie od lat. Jako dziecko dzielnie asystowałam mamie przy układaniu pięknie uformowanych ciasteczek na blaszce. Obecnie także często je przygotowuję. Są tak pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. Przekonaj się i wypróbuj przepis na niezapomniany słodki hit PRL-u.

Spis treści

Przepis kulinarny z PRL — niezapomniane ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki to prawdziwy rarytas z dawnych lat. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na takie słodkości, z notatnika mojej mamy. W dzieciństwie piekłam je z nią na święta i specjalne okazje, za pomocą ręcznie kręconej maszynki. Obecnie ich wykonanie jest znacznie łatwiejsze, ponieważ można dokupić specjalną końcówkę do ciastek i założyć ją na elektryczną maszynkę do mielenia mięsa. Podaję przepis na naprawdę dużą porcję, ponieważ ciasteczka są tak pyszne, że znikają bardzo szybko. Warto zrobić ich więcej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku do żywności.

Przepis na ciastka z maszynki

Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ciastek.
Duża porcja: na ok. 116 ciastek.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 żółtek,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 100 g smalcu,
  • 2 opakowania cukru waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • skórka otarta z cytryny,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić najlepsze kruche ciastka z maszynki?

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło, smalec, cukier, wanilię i proszek do pieczenia i całość posiekaj.
  2. Dodaj żółtka, śmietanę i skórkę z cytryny.
  3. Zagnieć ciasto. Ma być dość twarde, by ładnie trzymało kształt po wyciśnięciu przez maszynkę.
  4. Podziel ciasto na kilka mniejszych porcji. Przeciśnij je przez maszynkę, formując podłużne ciasteczka.
  5. Ułóż ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz ciasteczka w dobrze nagrzanym piekarniku, przez ok. 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Wystudzone ciastka oprósz cukrem pudrem.
Pamiętasz pyszne kruche ciastka z maszynki? Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najprostsze kruche ciastka z maszynki. Wypróbuj przepis na h...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Maszynki do mielenia w najlepszych cenach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najprostsze kruche ciastka z maszynki. Wypróbuj przepis na hit PRL-u. Takie ciastka maszynkowe piekły dawniej nasze mamy i babcie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna