MKTG SR - pasek na kartach artykułów

„Neapol. Łakomym okiem” to smakowity przewodnik po mieście ze scudetto piłkarzy SSC Napoli w tle

Krzysztof Kawa
Krzysztof Kawa
Jako fan futbolu nie mogłem rozpocząć lektury tej książki od innego rozdziału niż tego poświęconego SSC Napoli. I spotkała mnie niespodzianka nie lada. Otóż Bartek Kieżun w trakcie kilku majowych dni ubiegłego roku przeżył to, co jest marzeniem każdego kibica – fetę z okazji zdobycia przez miejscową drużynę tytułu mistrza kraju.

Autor książki „Neapol. Łakomym okiem” ustawia się w roli piłkarskiego ignoranta, ale to puszczanie oka do czytelnika ma swój urok. Puenta rozdziału poświęconego miejscowym pasjonatom nie pozostawia wątpliwości, że dobrze wie, w co (niechcący) wdepnął: dla mieszkańców miejscowości położonej w cieniu Wezuwiusza liczy się tylko Bóg, futbol i pizza. Niekoniecznie w takiej kolejności.

Nie trzeba być znawcą piłki nożnej, by wiedzieć, kim był Diego Maradona. Będąc w Neapolu, nie sposób nie odnaleźć śladów po geniuszu, który rozsławił miejscową drużynę na cały świat. Bartek Kieżun trafił lepiej niż jakikolwiek inny turysta i tego szczerze mu zazdroszczę, bo podróżując przed laty wraz z żoną na południe Włoch nie mieliśmy tyle szczęścia. Napoli dołowało wtedy w Serie A, z trudem wygrzebując się z kłopotów finansowych i tęskniąc za czasami Boskiego Diego. A w ubiegłym roku nie tylko po 33 latach przerwy wywalczyło scudetto, ale na dodatek uczyniło to z Polakami w składzie.

Autora nie poniosło aż tak bardzo, by opisać, jak po kilku dniach świętowania mistrzostwa Włoch wyglądało apogeum fetowania wraz z drużyną po jej powrocie do miasta, nie wybrał się też na legendarny stadion św. Pawła, przemianowany po przedwczesnej śmierci bożyszcze w 2020 roku na Stadio Diego Armando Maradona. Szkoda, ale będę wyrozumiały, bo to przecież książka o neapolitańskiej kuchni, a nie piłkarskiej pasji.

Śledząc poprzednie kulinarne podróże Kieżuna do Aten i Jerozolimy, wiedziałem, czego się spodziewać. Najnowsza pozycja wydaje się jeszcze ciekawsza, wręcz nabita opowieściami (także tymi z krypty, skoro mamy historię o podziemnym mieście) i ciekawostkami, które sprawiają, że do Neapolu chce się pojechać albo, jak w moim przypadku, jak najszybciej tam wrócić. Nie tylko po to, by skosztować miejscowych specjałów.

Co do pizzy, to mogę potwierdzić – w Neapolu nawet zwykła margherita to niebo w gębie.

"Neapol. Łakomym okiem". Autor: Bartek Kieżun. Wydawnictwo: Buchmann. Cena okładkowa: 59,99 zł.

„Neapol. Łakomym okiem” to smakowity przewodnik po mieście ze scudetto piłkarzy SSC Napoli w tle
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak przechowywać nowalijki? To musisz wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna