Pokaz prac gospodarskich rozpocznie się o godz. 14. Będzie można zobaczyć m.in. jak kiedyś kopało się ziemniaki – motykami oraz kopaczką konną, czy bronowanie kartofliska.
Na terenie skansenu odwiedzić będzie można stoiska gastronomiczne z tradycyjną kuchnią regionalną, oferowaną przede wszystkim przez gospodarstwa agroturystyczne z doliny Bugu. Będzie można także posłuchać zespołów folklorystycznych i kapel ludowych, przewidziane są liczne konkursy z nagrodami, np. obieranie ziemniaków na czas, a także proste i tradycyjne gry i zabawy dla dzieci i rodziców.
Dzieci będą mogły wziąć udział w konkursie plastycznym „Jesień w polu i zagrodzie”.
Nie zabraknie także specjałów podlaskich z kuchni polowej – placków ziemniaczanych, babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej, bigosu, zupy kartoflanki, podpłomyków, piwa jałowcowego, naparów ziołowych, chleba razowego oraz ziemniaków pieczonych w ognisku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?