Składniki: dwa skrzydełka, dwie marchewki, pięć średnich ziemniaków, dwie cebule, sześć-siedem ogórków kiszonych, masło, sól, pieprz.
Wykonanie: w średnej wielkości garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy skrzydełka, po kilku minutach dodajemy obraną marchewkę i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy ogórki obrane wcześniej ze skórki i potarkowane. Smażymy jeszcze kilka minut. Sprawdzamy, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, dodajemy do zupy cebulę i ogórki. To jest właśnie ten trick - ogórki i cebula podsmażone, a nie ugotowane są twardsze i przez to bardziej smakowite. Jeszcze jeden drobny zabieg: wyciągamy z zupy jedną marchewkę, dusimy ją widelcem i wrzucamy do garnka. Przyprawiamy do smaku. Uwaga: ostrożnie z solą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?