Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ogórkowa zupa klasyczna

(pb)
Ogórki kiszone nadają smak tej zupie.
Ogórki kiszone nadają smak tej zupie.
Kwaśna, więc znakomicie nadająca się do podleczenia sylwestrowych przypadłości. Ogórkowa należy do klasyki polskich zup, ale by nadać jej znakomity smak, trzeba posłużyć się drobnym trickiem.

Składniki: dwa skrzydełka, dwie marchewki, pięć średnich ziemniaków, dwie cebule, sześć-siedem ogórków kiszonych, masło, sól, pieprz.

Wykonanie: w średnej wielkości garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy skrzydełka, po kilku minutach dodajemy obraną marchewkę i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy ogórki obrane wcześniej ze skórki i potarkowane. Smażymy jeszcze kilka minut. Sprawdzamy, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, dodajemy do zupy cebulę i ogórki. To jest właśnie ten trick - ogórki i cebula podsmażone, a nie ugotowane są twardsze i przez to bardziej smakowite. Jeszcze jeden drobny zabieg: wyciągamy z zupy jedną marchewkę, dusimy ją widelcem i wrzucamy do garnka. Przyprawiamy do smaku. Uwaga: ostrożnie z solą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna