Domowe przetwory – podstawowe informacje
Domowe przetwory przygotowujemy końcem lata i początkiem jesieni. Pamiętaj, że owoce i warzywa mają być świeże, ale nie bardzo dojrzałe. Nie mogą być również uszkodzone. Ważne jest również, by wybierać sezonowe produkty.
Oprócz świeżych owoców i warzyw do przetworów będą potrzebne również słoiki. Muszą być starannie umyte i wyparzone lub wyprażone w piekarniku. Jeśli używasz słoików używanych, zwróć uwagę na to, czy nakrętki nie są uszkodzone oraz czy słoik nie przeszedł zapachem produktów, które były w nim wcześniej.
Słoiki trzeba wyparzyć lub wyprażyć. W celu wyparzenia słoików wsadź je do garnka z zimną wodą i doprowadź wodę do wrzenia na wolnym ogniu. W taki sposób wyparzaj słoiki przez 5 min. Następnie pozostaw je do ostygnięcia i porządnie je wysusz. Słoiki można wyparzać również w mikrofali i zmywarce. Innym sposobem jest wyprażanie słoików. Słoiki (bez nakrętek) wsadź na blaszce do piekarnika nagrzanego do 100°C na 5 min. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim słoiki do wystygnięcia. Przy tej metodzie nie trzeba wycierać słoików. Pamiętaj jednak, żeby nie wkładać mokrych lub zimnych słoików do piekarnika, bo pękną.
Idealne do przechowywania żywności

DUKA
Pojemnik słój kuchenny DUKA JARL 1400 ml transparentny szkło
słój kuchenny duka jarl to ciekawa propozycja dla …

DUKA
Pojemnik słój kuchenny DUKA JARL 2350 ml transparentny szkło
ze słojem duka jarl, przechowywanie sypkiej żywnoś…

DUKA
Stojak na przyprawy DUKA KRYDDA 9 elementów bambus
zadbaj o praktyczne, eleganckie rozwiązania w swoj…

DUKA
Pojemnik słój kuchenny DUKA JARL 3500 ml transparentny szkło
słój duka jarl to idealny wybór dla wszystkich, kt…

DUKA
Chlebak prostokątny z pokrywką DUKA BAGARE grafitowy BPA FREE
chlebak prostokątny z drewnianą pokrywką duka baga…

DUKA
Chlebak owalny z pokrywką DUKA BAGARE grafitowy BPA FREE
chlebak owalny z drewnianą pokrywką duka bagare zm…

DUKA
Zestaw 2 butelek do oliwy i octu DUKA OLJA 300 ml biały porcelana

DUKA
Przyprawnik obrotowy DUKA KRYDDA 10 przypraw czarny
zadbaj o to, by twoje ulubione przyprawy były zaws…

DUKA
Chlebak z deską do krojenia DUKA KITCHENBASIC 37x21x17 cm biały ...
chlebak duka kitchenbasic to praktyczne rozwiązani…

DUKA
Pojemnik na żywność lunchbox DUKA KITCHEN 1500 ml szkło
1500 ml. pojemnik duka kitchen to jeden z tych ele…

DUKA
Słoik na miód z łyżeczką DUKA HONEY 500 ml szkło
szukasz praktycznego sposobu na przechowywanie i w…

DUKA
Zestaw 2 butelek do oliwy i octu DUKA OLJA 300 ml biały czarny ...

DUKA
Pojemnik na żywność lunchbox prostokątny DUKA IDEAL 600 ml srebrny ...
pojemnik duka ideal to doskonały wybór dla wszystk…

DUKA
ACACIA MASELNICA PORCELANOWA
zadbaj o to, by masło na twoim stole było zawsze ś…

DUKA
Pojemnik na żywność lunchbox DUKA KITCHEN 400 ml szkło
pojemnik duka kitchen to jedno z tych praktycznych…

DUKA
Pojemnik na żywność lunchbox okrągły DUKA IDEAL 650 ml zielony szkło
pojemnik duka ideal to doskonały wybór dla każdego…

Tognana
Tognana Pojemnik na spaghetti/na ciastka Dolce Casa
Opis produktu zamykane na zacisk ze stalowym wykoń…

Tognana
Tognana Zestaw Dolce Casa: solniczka i cukierniczka, 2 elementy
Opis produktu zestaw składający się z cukierniczki…

ERNESTO®
ERNESTO® Chlebak metalowy z okienkiem
Opis produktu metalowy chlebak z okienkiem idealny…
Domowe przetwory – metody przygotowywania
Istnieje kilka metod przygotowywania domowych przetworów. Są to:
- Marynowanie – marynowanych potraw nie można jeść w dużych ilościach, ponieważ mogą niekorzystnie wpływać wtedy na zdrowie. Najlepiej używać dobrej jakości octu winnego. Marynata musi odstać co najmniej 2-3 tyg. Po otwarciu powinno się je jak najszybciej zjeść.