Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Otwarcie restauracji "Steakownia" w Białymstoku. Prawdziwy raj dla miłośników wołowiny!

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
"Steakownia" to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Białegostoku. Dla miłośników dobrego kawałka mięsa!
"Steakownia" to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Białegostoku. Dla miłośników dobrego kawałka mięsa! Wojciech Wojtkielewicz
W poniedziałkowe południe (30 sierpnia) swoje drzwi otworzył raj dla miłośników mięsa. Steakownia to nowa restauracja w Białymstoku, oferująca dania przygotowane z wołowiny dojrzewającej, pochodzącej z mazurskiego gospodarstwa. Spróbujemy tam aż kilkunastu rodzajów steków.

W "Steakowni" można zjeść wysokiej jakości wołowinę dojrzewającą. Mięso pochodzi z mazurskiego gospodarstwa, w którym hodowane jest 1000 krów francuskich ras. Firma "Warmia", do której należy restauracja, od wielu lat zajmuje się produkcją steków. Na talerzu każdy ma być soczysty, kruchy, delikatny i aromatyczny.

- Mięso sezonujemy przez sześć tygodni. Każdy stek jest poddawany procesowi dojrzewania, od szlachetnych jak rostbef, antrykot i polędwica poprzez steki rzeźnickie jak pajączek, orzech czy gruszka. W naszym menu są doskonałe steki, ale też burgery, tatar czy sałatki - mówi Marcin Korpacz, kierownik restauracji "Steakownia" w Białymstoku. - Wizyta u nas to czysta przyjemność, zaczynając od niezwykłego smaku mięsa, kończąc na profesjonalnej obsłudze - zapewnia.

Menu jest krótkie i nie znajdziemy w nim cen. Wszystkie steki sprzedawane są na wagę. To gość decyduje czy zje 150 gram mięsa, czy kilogram.

- W ofercie mamy również trunki. Do steków polecam odpowiednie, doskonałe wina. Jest też piwo rzemieślnicze, tzw. marcowe. Jego produkcja odbywa się w małym browarze w sercu Mazur, według autorskiej receptury "Steakowni" - podkreśla Korpacz.

Zobacz też:Restauracja Raj w Białymstoku otwarta. Z bezglutenową pizzą i menu dla wegan (ZDJĘCIA)

Restauracja urządzona jest w prawdziwie męskim stylu. Dominuje kolor czarny i czerwony. Z sufitu zwisają dziesiątki lamp w kształcie haków rzeźniczych, na których tradycyjnie zawiesza się ubite zwierzę i rozbiera tuszę. Nie jest to jednak miejsce tylko dla panów. W restauracji odnajdzie się zarówno miłośnik, jak i miłośniczka kawałka dobrej wołowiny.

- Zapraszamy nie tylko mężczyzn, ale też kobiety, które lubią mięso i cenią sobie jego wysoką jakość. Myślę, że w "Steakowni" każde spotkanie, prywatne czy firmowe, z pewnością się uda. Można też u nas kupić mięso na własny użytek, np. na grilla. To świetna opcja. Na miejscu podpowiadamy jak przyrządzić i przyprawić stek, by nawet w domowych warunkach wyszedł perfekcyjny - mówi kierownik "Steakowni".

Zaznacza, że zwierzęta w mazurskiej hodowli są traktowane w sposób humanitarny. Krowy, której idą na ubój, nie mogą być zestresowane, ponieważ wtedy zmienia się PH ich organizmu. Stres wpływa bardzo negatywnie na jakość mięsa zwierząt rzeźnych.

Zobacz też:VikOl to nowa restauracja w Białymstoku. Otworzyli ją uchodźcy. W menu są dania tradycyjne i artystycznie podane (ZDJĘCIA)

"Steakowania" to sieć restauracji dostępnych m. in. w Olsztynie, Warszawie i Gdańsku. W Białymstoku mieści się przy ul. Lipowej. Zaprasza gości od godz. 12 do 22 (godziny otwarcia mogą wkrótce ulec zmianie).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Otwarcie restauracji "Steakownia" w Białymstoku. Prawdziwy raj dla miłośników wołowiny! - Kurier Poranny

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna