W "Steakowni" można zjeść wysokiej jakości wołowinę dojrzewającą. Mięso pochodzi z mazurskiego gospodarstwa, w którym hodowane jest 1000 krów francuskich ras. Firma "Warmia", do której należy restauracja, od wielu lat zajmuje się produkcją steków. Na talerzu każdy ma być soczysty, kruchy, delikatny i aromatyczny.
- Mięso sezonujemy przez sześć tygodni. Każdy stek jest poddawany procesowi dojrzewania, od szlachetnych jak rostbef, antrykot i polędwica poprzez steki rzeźnickie jak pajączek, orzech czy gruszka. W naszym menu są doskonałe steki, ale też burgery, tatar czy sałatki - mówi Marcin Korpacz, kierownik restauracji "Steakownia" w Białymstoku. - Wizyta u nas to czysta przyjemność, zaczynając od niezwykłego smaku mięsa, kończąc na profesjonalnej obsłudze - zapewnia.
Menu jest krótkie i nie znajdziemy w nim cen. Wszystkie steki sprzedawane są na wagę. To gość decyduje czy zje 150 gram mięsa, czy kilogram.
- W ofercie mamy również trunki. Do steków polecam odpowiednie, doskonałe wina. Jest też piwo rzemieślnicze, tzw. marcowe. Jego produkcja odbywa się w małym browarze w sercu Mazur, według autorskiej receptury "Steakowni" - podkreśla Korpacz.
Zobacz też:Restauracja Raj w Białymstoku otwarta. Z bezglutenową pizzą i menu dla wegan (ZDJĘCIA)
Restauracja urządzona jest w prawdziwie męskim stylu. Dominuje kolor czarny i czerwony. Z sufitu zwisają dziesiątki lamp w kształcie haków rzeźniczych, na których tradycyjnie zawiesza się ubite zwierzę i rozbiera tuszę. Nie jest to jednak miejsce tylko dla panów. W restauracji odnajdzie się zarówno miłośnik, jak i miłośniczka kawałka dobrej wołowiny.
- Zapraszamy nie tylko mężczyzn, ale też kobiety, które lubią mięso i cenią sobie jego wysoką jakość. Myślę, że w "Steakowni" każde spotkanie, prywatne czy firmowe, z pewnością się uda. Można też u nas kupić mięso na własny użytek, np. na grilla. To świetna opcja. Na miejscu podpowiadamy jak przyrządzić i przyprawić stek, by nawet w domowych warunkach wyszedł perfekcyjny - mówi kierownik "Steakowni".
Zaznacza, że zwierzęta w mazurskiej hodowli są traktowane w sposób humanitarny. Krowy, której idą na ubój, nie mogą być zestresowane, ponieważ wtedy zmienia się PH ich organizmu. Stres wpływa bardzo negatywnie na jakość mięsa zwierząt rzeźnych.
"Steakowania" to sieć restauracji dostępnych m. in. w Olsztynie, Warszawie i Gdańsku. W Białymstoku mieści się przy ul. Lipowej. Zaprasza gości od godz. 12 do 22 (godziny otwarcia mogą wkrótce ulec zmianie).
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?