MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pacjenci dostaną lepsze posiłki

Magdalena Hirsztritt [email protected]
Na zakończenie wczorajszej uroczystości otwarcia kuchni firma Eurest Poland zaprosiła gości na bankiet.
Na zakończenie wczorajszej uroczystości otwarcia kuchni firma Eurest Poland zaprosiła gości na bankiet.
Dotąd jedzenie dla pacjentów przywożone było z Grajewa!

Wczoraj w szpitalu miejskim na os. Jeziorna uroczyście otwarto nową kuchnię. Firma Eurest Poland zrobiła remont pomieszczeń, wyposażyła je i dostarczać będzie posiłki chorym. Gorące, świeże i prosto z kuchni.

Jedzenie jechało z Grajewa
Szpital prowadzony przez spółkę Pro Medica 10 lat temu przeniósł się z budynku przy ulicy Mickiewicza do obecnej siedziby. Od początku w gmachu na os. Jeziorna nie było kuchni.

- Na początku korzystaliśmy z usług Zakładu Elektrotechniki Motoryzacyjnej przy ul. Suwalskiej. W pewnym momencie firma musiała z tego zrezygnować, żeby zwiększyć produkcję. Stołówka i kuchnia zamieniła się w halę, gdzie produkowano wiązki. Wtedy gorączkowo musieliśmy szukać nowego oferenta - mówi Andrzej Bujnowski, prezes spółki Pro Medica.

Szpital nawiązał wtedy współpracę z białostocką firmą Ekolex, która dostarczała posiłki dla pacjentów przez siedem lat. Jedzenie dostarczane było z Grajewa, gdzie firma prowadziła kuchnię.
- Ale od początku szukaliśmy takiego rozwiązania, aby przygotowywać posiłki na miejscu - dodaje Andrzej Bujnowski.

Obiecują zmianę w jakości żywienia
Przetarg wygrała firma Eurest Poland. Za blisko milion złotych wyremontowała pomieszczenia i wyposażyła kuchnię w nowoczesny sprzęt. Inwestycja będzie spłacana z budżetu szpitala w ramach stawki żywieniowej.
- Żywimy szkoły, szpitale, pracowników w ponad stu firmach na terenie całej Polski i jesteśmy jednym z liderów żywieniowych w kraju.

Należymy do grupy Compass, to duża międzynarodowa organizacja z siedzibą w Wielkiej Brytanii. Obecnie prowadzimy kilka projektów, a szczególnie ekspansywnie rozwijamy się w sektorze służby zdrowia. Kuchnia w ełckim szpitalu to nasz kolejny projekt i kolejna inwestycja. Mam nadzieję, że pacjenci docenią zmianę w jakości żywienia - mówi Robert Modzelewski, dyrektor zarządzający firmy Eurest Poland.

W szpitalnej kuchni wyposażonej w najnowocześniejsze urządzenia pracować będzie 10 osób, codziennie przygotują posiłki dla około 200 pacjentów.
- W przyszłości może będzie ich więcej, bo liczymy na kontrakty z innymi szpitalami w regionie - mówi Emil Dziubak, główny szef kuchni w Eurest Poland.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: W Polsce przybywa pracowników z Ameryki Południowej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna