Wczoraj w szpitalu miejskim na os. Jeziorna uroczyście otwarto nową kuchnię. Firma Eurest Poland zrobiła remont pomieszczeń, wyposażyła je i dostarczać będzie posiłki chorym. Gorące, świeże i prosto z kuchni.
Jedzenie jechało z Grajewa
Szpital prowadzony przez spółkę Pro Medica 10 lat temu przeniósł się z budynku przy ulicy Mickiewicza do obecnej siedziby. Od początku w gmachu na os. Jeziorna nie było kuchni.
- Na początku korzystaliśmy z usług Zakładu Elektrotechniki Motoryzacyjnej przy ul. Suwalskiej. W pewnym momencie firma musiała z tego zrezygnować, żeby zwiększyć produkcję. Stołówka i kuchnia zamieniła się w halę, gdzie produkowano wiązki. Wtedy gorączkowo musieliśmy szukać nowego oferenta - mówi Andrzej Bujnowski, prezes spółki Pro Medica.
Szpital nawiązał wtedy współpracę z białostocką firmą Ekolex, która dostarczała posiłki dla pacjentów przez siedem lat. Jedzenie dostarczane było z Grajewa, gdzie firma prowadziła kuchnię.
- Ale od początku szukaliśmy takiego rozwiązania, aby przygotowywać posiłki na miejscu - dodaje Andrzej Bujnowski.
Obiecują zmianę w jakości żywienia
Przetarg wygrała firma Eurest Poland. Za blisko milion złotych wyremontowała pomieszczenia i wyposażyła kuchnię w nowoczesny sprzęt. Inwestycja będzie spłacana z budżetu szpitala w ramach stawki żywieniowej.
- Żywimy szkoły, szpitale, pracowników w ponad stu firmach na terenie całej Polski i jesteśmy jednym z liderów żywieniowych w kraju.
Należymy do grupy Compass, to duża międzynarodowa organizacja z siedzibą w Wielkiej Brytanii. Obecnie prowadzimy kilka projektów, a szczególnie ekspansywnie rozwijamy się w sektorze służby zdrowia. Kuchnia w ełckim szpitalu to nasz kolejny projekt i kolejna inwestycja. Mam nadzieję, że pacjenci docenią zmianę w jakości żywienia - mówi Robert Modzelewski, dyrektor zarządzający firmy Eurest Poland.
W szpitalnej kuchni wyposażonej w najnowocześniejsze urządzenia pracować będzie 10 osób, codziennie przygotują posiłki dla około 200 pacjentów.
- W przyszłości może będzie ich więcej, bo liczymy na kontrakty z innymi szpitalami w regionie - mówi Emil Dziubak, główny szef kuchni w Eurest Poland.
Strefa Biznesu: W Polsce przybywa pracowników z Ameryki Południowej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?