Składniki: Kilka udek kurczaka, 25 dkg wędzonego boczku, 2 cebule, 40 dkg ryżu, 750 ml bulionu drobiowego (może być z kostki), puszka pomidorów bez skórki, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 3/4 szklanki mrożonego groszku, 20 dkg ugotowanych krewetek (bez skorupek), mule z puszki (opcjonalnie), szczypta szafranu, 2-3 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki.
Wykonanie: Udka osuszyć, obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie. Gdy się zarumienią, zdjąć. Smażyć pokrojony w plasterki boczek i posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek. Wsypać opłukany i osuszony ryż, prażyć kilka minut, mieszając. Dodać bulion, namoczony w łyżce gorącej wody szafran oraz pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć udka kurczaka. Pozostawić na ogniu przez około 15 minut. Na koniec dodać groszek, krewetki i mule. W razie potrzeby dodać przegotowanej wody. Przykryć i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyłączyć dopływ ciepła, pozostawić jeszcze na około 10 minut. Podawać w naczyniu, posypawszy uprzednio pietruszką.
Uwaga: Jeżeli ktoś nie lubi skórki papryki, powinien wcześniej podpiec ją w piekarniku, ostudzić i zdjąć skórkę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?