Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczone frytki z batatów. Jeden trik sprawi, że będą ekstra chrupiące. Poznaj najlepszy przepis na frytki z batatów

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Frytki z batatów pieczone w piekarniku to wyśmienita przekąska, której trudno się oprzeć. Mam na nie świetny przepis. Zdradzam też ważną wskazówkę, która znacząco wpływa na ich chrupkość i smak. Sprawdź, jakie to proste i smaczne. Wypróbuj przepis na frytki z batatów z piekarnika.

W skrócie

Trik na chrupiące frytki z batatów

Mam dla ciebie przepis na frytki z batatów z piekarnika. Taka zdrowsza wersja popularnej przekąski z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Gotowe możesz posypać serem, pietruszką lub podać z jogurtowym sosem. To także świetny dodatek do dań z grilla. Ważny jest prosty trik – bataty należy namoczyć. Wiele osób nie wie, że bataty, podobnie jak ziemniaki, trzeba po obraniu wypłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru skrobi, a frytki będą bardziej chrupiące i mniej nasiąkną tłuszczem.

Przepis na frytki z batatów

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 bataty,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki czosnku,
  • szczypta chili.

Jak zrobić frytki z batatów z piekarnika?

  1. Obierz bataty, aż do intensywnie pomarańczowego koloru.
  2. Pokrój je na kształt frytek.
  3. Gotowe bataty wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na ok. 20 min.
  4. Osusz bataty ręcznikiem papierowym i przełóż do dużego naczynia, w którym można je będzie swobodnie wymieszać.
  5. W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) z przyprawami.
  6. Bataty polej olejem, tak by każdy kawałek był dokładnie natłuszczony.
  7. Posyp całość przyprawami i ponownie wymieszaj.
  8. Ułóż połowę batatów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie stykały się ze sobą.
  9. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
  10. W połowie pieczenia możesz je przekręcić na drugą stronę. Gotowe.

Co to są bataty?

Bataty, zwane także patatami, wilcami ziemniaczanymi lub słodkimi ziemniakami, to warzywa sprowadzone do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie są coraz bardziej popularne i doceniane w Polsce, ze względu na walory smakowe i ich wartości odżywcze. W uprawie jest około 400 odmian tego warzywa, w kolorze fioletowym, czerwonym, pomarańczowym i białym.

Bataty są ciekawym zamiennikiem ziemniaków w naszej diecie. Ich zaletą jest to, że świetnie nadają do przygotowywania deserów. Są przykładem szerokich możliwości, jakie niesie spożywanie warzyw bulwiastych. Duże znaczenie ma również bogata wartość odżywcza tego egzotycznego produktu – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Bataty stanowią źródło m.in.:

  • wapnia,
  • witaminy C,
  • potasu,
  • beta-karotenu,
  • witamin z grupy B.

Bataty posiadają bardzo podobną kaloryczność do ziemniaków, ale niższy indeks glikemiczny – IG gotowanych ziemniaków to 65, a batatów 50.

Z batatów możesz przyszykować także słodko-pikantną zupę krem.

Smacznego!

Pieczone frytki z batatów. Jeden trik sprawi, że będą ekstra...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pieczone frytki z batatów. Jeden trik sprawi, że będą ekstra chrupiące. Poznaj najlepszy przepis na frytki z batatów - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna