Pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdź idealny przepis na Wigilię i Boże Narodzenie 2020 23.12.2020

pza
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Boże Narodzenie tuż tuż, a Ty szukasz sprawdzonego przepisu? Jak zrobić ciasto na pierogi oraz farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami składniki

Ciasto:

  • dwie szklanki mąki pszennej typ. 500
  • ciepła, przegotowana woda (1,25 szklanki)
  • łyżka miękkiego masła
  • odrobina oleju
  • odrobina soli

Farsz:

  • kg kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • ok. dwie cebule pokrojone w kostkę
  • dwie łyżki oleju
  • pieprz, sól - do smaku (opcjonalnie iście laurowe, ziele angielskie, marchewka słodka)

Jak zrobić pierogi ruskie

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami

  1. Ciut wcześniej trzeba pomyśleć o przygotowaniu grzybów na farsz. Płuczemy je i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy w dużym naczyniu na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (w suche i chłodne miejsce). Odsączone grzybki kroimy w cienkie paseczki. Siekamy. Wskazówka: nie wylewajmy wody z płuczenia grzybów - o ile nie jest zbyt gorzka, przyda się do kapusty.
  2. Na nagrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy grzyby - smażymy jeszcze z dwie minuty.
  3. Płuczemy kapustę w zimnej wodzie. Odciśniętą kapustę kiszoną siekamy nożem, wrzucamy do garnka. Dodajemy pieprz, opcjonalnie iście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy wodę z moczenia grzybów. Jeśli jest gorzka, zamiast niej - półtorej szklanki ziemnej wody. Dodajemy cebulkę z grzybkami. Mieszamy.
  4. Całość gotujemy do miękkości (około godziny). Pamiętajmy o tym, by kapustę od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką.
  5. Gotowy farsz studzimy.

Ciasto na pierogi

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy łyżeczkę soli. Do bardzo ciepłej wody dodajemy z dwie łyżki masła - kiedy się rozpuści, wlewamy to do miski z mąką. Zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy na pół godziny.
  2. Są przepisy, które mówią, że warto dodać jajko bądź żółtko.
  3. Gotowe ciasto dzielimy na części. Każdą rozwałkowujemy na około 2 milimetry i posypujemy mąką.
  4. Szklanką lub kieliszkiem wycinam krążki. Na ich środek nakładamy łyżeczkę farszu, następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi (falbanka).
  5. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez około 3 minuty, wyjmujemy z garnka i odsączamy z nadmiaru wody. Możemy je podawać podsmażone na rumiano na oleju z cebulką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie