Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami składniki
Ciasto:
- dwie szklanki mąki pszennej typ. 500
- ciepła, przegotowana woda (1,25 szklanki)
- łyżka miękkiego masła
- odrobina oleju
- odrobina soli
Farsz:
- kg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- ok. dwie cebule pokrojone w kostkę
- dwie łyżki oleju
- pieprz, sól - do smaku (opcjonalnie iście laurowe, ziele angielskie, marchewka słodka)
Jak zrobić pierogi ruskie
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami
- Ciut wcześniej trzeba pomyśleć o przygotowaniu grzybów na farsz. Płuczemy je i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy w dużym naczyniu na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (w suche i chłodne miejsce). Odsączone grzybki kroimy w cienkie paseczki. Siekamy. Wskazówka: nie wylewajmy wody z płuczenia grzybów - o ile nie jest zbyt gorzka, przyda się do kapusty.
- Na nagrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy grzyby - smażymy jeszcze z dwie minuty.
- Płuczemy kapustę w zimnej wodzie. Odciśniętą kapustę kiszoną siekamy nożem, wrzucamy do garnka. Dodajemy pieprz, opcjonalnie iście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy wodę z moczenia grzybów. Jeśli jest gorzka, zamiast niej - półtorej szklanki ziemnej wody. Dodajemy cebulkę z grzybkami. Mieszamy.
- Całość gotujemy do miękkości (około godziny). Pamiętajmy o tym, by kapustę od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką.
- Gotowy farsz studzimy.
Ciasto na pierogi
- Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy łyżeczkę soli. Do bardzo ciepłej wody dodajemy z dwie łyżki masła - kiedy się rozpuści, wlewamy to do miski z mąką. Zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy na pół godziny.
- Są przepisy, które mówią, że warto dodać jajko bądź żółtko.
- Gotowe ciasto dzielimy na części. Każdą rozwałkowujemy na około 2 milimetry i posypujemy mąką.
- Szklanką lub kieliszkiem wycinam krążki. Na ich środek nakładamy łyżeczkę farszu, następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi (falbanka).
- Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez około 3 minuty, wyjmujemy z garnka i odsączamy z nadmiaru wody. Możemy je podawać podsmażone na rumiano na oleju z cebulką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …