3 z 6
Poprzednie
Następne
Płatki owsiane. Z czym je jeść, ile mają kalorii i dlaczego są zdrowe? [PRZEPISY]
Chleb z ziarnami (bez mąki)
1 i ½ szklanki płatków owsianych
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
½ szklanki pestek dyni
½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca i migdałów)
1/3 szklanki sezamu
1 i ¾ szklanki ciepłej wody
5 łyżek oleju
łyżka miodu
łyżeczka soli
Połowę siemienia lnianego mielimy w młynku. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Mieszamy. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki mokre, po czym dodajemy do składników suchych. Odstawiamy miskę na dwie-trzy godziny. Mieszankę wkładamy do keksówki, dociskamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy godzinę. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.