– O nominacji dowiedziałam się drogą mailową – mówi Magdalena Tomaszewska–Bolałek, autorka książki, która na co dzień pracuje na SWPS w Warszawie. – To zawsze ogromne emocje, dlatego, że Gourmand World Cookbook Awards odbywa się od 1995 roku i ze względu na swoją skalę oraz znaczenie nazywany jest kulinarnymi Oscarami.
W ostatnich dwóch latach, ze względu na pandemię, nie było gal rozdania nagród. 29 i 30 listopada 2021 w Paryżu odbędą się zaległe uroczystości Gourmand World Cookbook Awards za 2020 i 2021 rok, a także gala rozdania Gourmand Best of the Best 25, czyli nagród dla najlepszych książek wydanych w ostatnich 25 latach.
– Wśród książek nominowanych do Gourmand Best of the Best 25 znalazły się dwie moje publikacje – „Japońskie słodycze” w kategorii Kuchnia Japońska oraz wcześniejsza książka o kuchni polskiej „Polish Culinary Paths” w kategorii Dyplomacja Kulinarna (Ambasady) – dodaje autorka.
„Polski stół" – o autorce
Magdalena Tomaszewska–Bolałek nie po raz pierwszy została nagrodzona za inspirującą książkę. Wcześniej wyróżnienie otrzymała jej publikacja „Kulinarne tradycje Finlandii”. Autorka z zawodu jest orientalistką i kulturoznawczynią. Na SWPS w Warszawie zajmuje się między innymi neurogastronomią, dyplomacją kulinarną i historią wyżywienia. Prowadzi też blog Kuchniokracja. W „Polskim stole” zajęła się historią naszych, rodzimych kulinariów oraz przyjrzała się pochodzeniu najważniejszych składników. Zahaczyła też o wiedzę dotyczącą literatury, historii, a nawet wierzeń religijnych.
Zobacz przepisy z książki „Polski stół”!
Przesuwaj zdjęcia gestami lub strzałkami
Jak narodził się pomysł stworzenia e-booka o polskiej kuchni?
– Zawodowo i naukowo zajmuję się dyplomacją kulinarną oraz turystyką kulinarną – mówi Magdalena Tomaszewska–Bolałek. – Analizując działania innych państw oraz ogromne korzyści dla krajów, jakie wiążą się z rozbudzaniem zainteresowania kulturą kulinarną, pomyślałam, że polska kuchnia również powinna być widoczna na arenie międzynarodowej. Nie jest problemem znalezienie w internecie przepisów na pierogi, zupy czy ciasta. Brakuje materiałów, które opowiadałyby o kuchni polskiej, o jej historii. Tak zrodził się pomysł na książkę „The Polish Table". Chciałam pokazać bogactwo naszej kultury kulinarnej i zachęcić zagranicznych odbiorców nie tylko do eksperymentów w kuchni, ale również do przyjazdu do Polski.
„Polski stół” – książka dla smakoszy
„Polski stół” w wyjątkowy sposób przedstawia historię kuchni narodowej i opisuje, skąd przywędrowały poszczególne składniki lub dania. Na początku widzimy grafikę pokazująca kulinarną oś czasu. Kolejne rozdziały poświęcone zostały chlebowi, kaszom, mięsu, rybom, nabiałowi, pierogom, produktom z lasu i łąki, jabłkom i miodom. Autorka poświęca też miejsce wypiekom i deserom na specjalne okazje, piernikom i alkoholowi. Na koniec dołączono przepisy, które znakomicie prezentują polskie historie kulinarne. Można przyjrzeć się np. pierogom i dowiedzieć się, skąd do nas przywędrowały i komu je zawdzięczamy.
Sama autorka zdradziła nam, że jej założeniem było stworzenie opowieści o kuchni polskiej w pigułce.
– W książce znajdziemy rys historyczny oraz przepisy. Pierwsza część pracy polegała na stworzeniu samego tekstu. Druga na przygotowaniu materiału zdjęciowego, który pokazałby nie tylko samo jedzenie, ale również piękno naszego kraju i polski design – dodaje autorka.
Książka tworzona była z myślą o zagranicznych czytelnikach. Stąd pomysł wydania jej w pięciu językach (angielskim, niemieckim, hiszpańskim, chińskim i japońskim). Jednak polski czytelnik również znajdzie w niej interesujące treści.
– Uważam, że kuchnia polska jest ciekawa, bogata i smaczna – podkreśla autorka. – Ma ogromny potencjał eksportowy, który niestety, jeszcze nie został wykorzystany. Współpracując z różnymi zagranicznymi instytucjami i organizacjami w kwestii promocji kuchni zawsze miałam to gdzieś z tyłu głowy. Mam nadzieję, że dzięki bezpłatnemu e-bookowi, który jest dostępny po angielsku, hiszpańsku, niemiecku, chińsku i japońsku, uda się zainteresować zagranicznych odbiorców polską kulturą kulinarną. Bardzo chciałabym, żeby była ona bardziej rozpoznawalna na świecie.
„Polski stół” współfinansowało polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Partnerami publikacji są Muzeum Polskiej Wódki oraz Muzeum Piernika w Toruniu.
„Polski stół”/ „The Polish Table”
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Darmowy e-book do pobrania na stronie Bunkatura.pl
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?