Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polskie pszczoły wypracowały miliardy zł. I wcale nie chodzi o miód

Redakcja
Pszczoły są niezbędne dla rozwoju m.in. jabłek, truskawek, wiśni, pomidorów, ogórków, dyni i rzepaku
Pszczoły są niezbędne dla rozwoju m.in. jabłek, truskawek, wiśni, pomidorów, ogórków, dyni i rzepaku Polska Press
4,1 mld zł wyniosła szacunkowa wartość zapylania przez pszczoły upraw w Polsce w 2015 r. Z tej kwoty na woj. podlaskie przypadają jednak zaledwie 32 mln zł, czyli najmniej w kraju. Takie dane zawiera raport „Nie tylko miód. Wartość zapylania upraw rolniczych w 2015r.” przygotowany przez organizację ekologiczną Greenpeace. Według niego „podlaskie” pszczoły tylko wypracowały 32 mln zł. Najbardziej pracowite były na Mazowszu – wartość zapylania to 1,13 mld zł.

– W naszym województwie jest mało upraw miododajnych – wyjaśnia Tadeusz Kruszewski z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepie­towie. – Dominują trawy, użytki rolne, zboża, kukurydza. Mamy niewiele sadów i hodowli roślin kwitnących, stąd tak mała wartość zapylania upraw. Dodatkowo w Podlaskiem jest mało pasiek, a więc mamy mniej pszczół – dodaje.

 

Autorzy raportu zwracają uwagę na regularny od kilku lat wzrost zużywania nawozów sztucznych, które powodują wymieranie pszczół. Ale zdaniem Kruszewskiego obecna sytuacja w regionie nie wynika ze stosowania pestycydów.

Jak podaje opracowanie Greenpeacu`u, spośród 100 gatunków roślin uprawnych, które stanowią źródło 90 proc. żywności na świecie, aż 71 jest zapylanych przez pszczoły.

– Gdyby nie było pszczół, nie byłoby roślin i tym samym pożywienia dla człowieka i innych istot – mówi Eugeniusz Sapiołko, właściciel Leśnej Pasieki w Narewce. – Te owady dostarczają niezwykle wartościowych produktów: miodu, pyłku kwiatowego, mleczka i kitu pszczelego.

 

Jego zdaniem miód jest niezastąpiony przy przeziębieniach i wspomaga układ krążenia. Pyłek to skarbnica witamin i mikroelementów, mleczko pszczele ma właściwości bakteriobójcze i odmładzające, a kit m.in. regeneruje wyczerpany organizm.

– Jak widać, pszczoły wykonują nieocenioną pracę – kończy Sapiołko. 

Kamila Kalinowska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna