Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrafisz robić tradycyjne dania? Ten konkurs jest dla Ciebie

Redakcja
Do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo można zgłaszać się do 24 kwietnia
Do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo można zgłaszać się do 24 kwietnia A. Chomicz
Można zgłaszać się do udziału w konkursie na najlepszy produkt żywnościowy w woj. podlaskim - "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" . Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników oraz wyszukiwanie i promocja specyficznych produktów, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.

Przedmiotem konkursu są żywnościowe produkty regionalne, czyli surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw.  Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz  być od dawna znane w okolicy.

Produkty do konkursu można zgłaszać w następujących kategoriach:

  • Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody).
  • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego ( przetwory owocowe, warzywne, produkty zbożowe , wyroby cukiernicze).
  • Napoje regionalne (napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe).
  • Inne produkty regionalne**w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi **(np. farsze).

W roku 2013 podlaska edycja konkursu została poszerzona o kategorię „Od pola do stołu”, która sprzyja skracaniu łańcucha dystrybucji między producentem a konsumentem. Dedykowana jest podmiotom, które wytwarzają i sprzedają swoje wyroby bezpośrednio indywidualnemu odbiorcy. Mogą tu być zgłaszane zarówno surowce (jaja, warzywa, owoce, zboża, itp.), jak i przetworzone produkty oraz potrawy. Warunkiem jest, aby większość surowców użytych do ich wytworzenia pochodziła z naszego województwa. Zgłaszając swój produkt czy potrawę do tej kategorii, należy na karcie zgłoszeniowej dopisać „Od pola do stołu”.

Zgłoszenie do tej kategorii pomaga w promocji podlaskich produktów tradycyjnych poprzez stronę www.produkty.wrotapodlasia.pl .

W trakcie konkursu będą przyznane nominacje do nagrody „Perła 2017” . Mogą się o nią ubiegać te produkty, które zostały nagrodzonym we wcześniejszych edycjach NKD. Spośród nominowanych Kapituła Krajowa Konkursu wybierze produkty, które w Poznaniu podczas Targów Polagra w Poznaniu będą odznaczone statuetką „Perła 2017”.

 

Zgłoszenia do konkursu leży przekazać do PODR w Szepietowie. Można to zrobić: osobiście (pokój nr 20 lub poprzez specjalistki pracujące w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego),  pocztą (na adres:

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo z dopiskiem: Konkurs NKD) lub po zeskanowaniu już wypełnionej i własnoręcznie podpisanej karty zgłoszeniowej na adres e-mail: [email protected]

Termin dostarczenia zgłoszeń do PODR w Szepietowie mija 24.04.2017 r.

Źródło: PODR Szepietowo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna