II etap polegał na przygotowaniu i zaprezentowaniu, przez wyłonione w ramach Etapu I KGW, potrawy konkursowej podczas wydarzeń wojewódzkich. Do finału konkursu (Etap III) zostały zakwalifikowane potrawy konkursowe najwyżej ocenione w Etapie II. Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonał Lech Antoni Kołakowski Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W wydarzeniu wziął udział również Jacek Bogucki Senator Rzeczypospolitej Polskiej. W ramach półfinału rywalizowało ze sobą 13 Kół Gospodyń Wiejskich z woj. podlaskiego. Komisja konkursowa wyłoniła zwycięską potrawę i KGW, które reprezentować będzie województwo podlaskie w finale ogólnopolskim Bitwy Regionów.
W opinii Komisji kulinarna rywalizacja stała na bardzo wysokim poziomie. Prezentowane potrawy zachwycały smakiem, aromatem oraz sposobem prezentacji i regionalnymi elementami dekoracyjnymi.
Wyniki półfinału w woj. podlaskim:
- "Faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim" zaprezentowany przez "KGW Zabielanki w Zabielu" z powiatu monieckiego
- Kiszka ziemniaczana zaprezentowana przez "KGW Rakowianki w Rakówku" z powiatu suwalskiego
- KLECKYNĖ zaprezentowane przez "KGW w Przystawańcach" z powiatu sejneńskiego
Wyróżnienie zdobyła także - Babka Hopka zaprezentowana przez KGW w Narwi z powiatu hajnowskiego. Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały nagrody pieniężne ufundowane przez MRiRW.
W Finale Ogólnopolskim Bitwy Regionów województwo podlaskie reprezentować będzie "KGW Zabielanki w Zabielu" - zwycięzcy półfinału.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?