Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prosty i pyszny jogurtowiec na biszkoptach. Poznaj najlepszy przepis na lekkie ciasto bez pieczenia. Wygląda i smakuje obłędnie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Lekki i pyszny jogurtowiec na biszkoptach z galaretkami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Lekki i pyszny jogurtowiec na biszkoptach z galaretkami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto bez pieczenia – lekki jogurtowiec na biszkoptach. To najlepszy przysmak na lato, który zrobisz szybko i bez trudu. Ciasto nie wymaga długiego miksowania czy zagniatania. Owocowe galaretki dodają mu koloru i słodkości. Przekonaj się jakie jest wyśmienite i wypróbuj przepis na jogurtowiec.

Spis treści

Mam dla ciebie przepis na pyszny jogurtowiec. To ciasto bez pieczenia, na jogurcie naturalnym, z owocowymi, kolorowymi galaretkami i spodzie z gotowych biszkoptów. Wierzch ciasta proponuję ozdobić plasterkami brzoskwini. Przygotowanie takiego deseru jest bardzo proste, ale musimy na nie przeznaczyć trochę czasu i cierpliwości, ponieważ poszczególne masy muszą mieć czas, by stężeć. Jogurtowiec najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej lub nawet dzień przed podaniem. Można przygotować go w keksowej lub prostokątnej formie. Dobrym pomysłem jest zrobić ten smakołyk w tortownicy i podać jako tort.

Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasto jogurtowiec na biszkoptach.

Przepis na jogurtowiec

czas przygotowania: ok. 2 godziny, zależy od czasu stężenia galaretek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 800 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,
  • 20 g żelatyny,
  • 6 łyżek przegotowanej, gorącej wody,
  • 4 galaretki owocowe (np. wiśniowa, agrestowa, cytrynowa, brzoskwiniowa),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 16 g cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • brzoskwinie z puszki,
  • biszkopty (ilość w zależności od foremki i kształtu biszkopta, np. 9 podłużnych).

Jak zrobić ciasto jogurtowiec na biszkoptach bez pieczenia?

  1. Przygotuj trzy galaretki (wiśniową, cytrynową i agrestową). Każdą rozmieszaj w 350 ml wrzącej wody i wylej do płaskiego naczynia.
  2. Odstaw galaretki do stężenia, a następnie pokrój je w kostkę.
  3. Żelatynę wymieszaj z przegotowaną, ciepłą wodą.
  4. Jogurt zmiksuj krótko z cukrem i wanilią.
  5. Wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  6. Dodaj pokrojone galaretki i wymieszaj.
  7. Blaszkę wyłóż dwiema warstwami foli spożywczej.
  8. Na dnie ułóż warstwę biszkoptów i wylej na nią jogurtową masę.
  9. Wstaw ciasto do lodówki by stężało.
  10. Przygotuj brzoskwiniową galaretkę w 350 ml wrzącej wody.
  11. Pokrój brzoskwinie w plasterki.
  12. Gdy jogurtowiec stężeje, udekoruj wierzch plasterkami brzoskwiń i polej tężejącą już galaretką.
  13. Ponownie wstaw ciasto do lodówki.
  14. Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.
Lekki i pyszny jogurtowiec na biszkoptach z galaretkami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Prosty i pyszny jogurtowiec na biszkoptach. Poznaj najlepszy...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Prosty i pyszny jogurtowiec na biszkoptach. Poznaj najlepszy przepis na lekkie ciasto bez pieczenia. Wygląda i smakuje obłędnie - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna