Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto z mikrofali: pyszny deser w 5 minut! Sprawdź jak go zrobić i jakie składniki są potrzebne

Izabela Krzewska
Izabela Krzewska
Ciasto z mikrofali to smaczny i pyszny deser, który można zrobić w kilka minut
Ciasto z mikrofali to smaczny i pyszny deser, który można zrobić w kilka minut pixabay
Naszła Cię nagła ochota na coś słodkiego, a do sklepu daleko? Odwiedzili Cię niespodziewani goście, a nie masz czym ich poczęstować? Oto rozwiązanie: szybkie ciasto z mikrofali. Poradzimy, jak je zrobić, jakie składniki są niezbędne oraz jak serwować ten deser.

Nie każdy dobrze radzi sobie w kuchni i zna się na wypiekach. Są domy, w których piekarnik służy jedynie jako przechowalnia garnków i patelni, ale i takie, w których piekarnika nie ma wcale. Za to większość z nas ma w domu te kilka podstawowych składników, które całkowicie wystarczą do tego, aby w mgnieniu oka przygotować masę na proste ciasto do mikrofali. Wystarczy dosłownie kilka minut... i gotowe.

Przepis na ciasto z mikrofali

Aby przygotować najprostsze ciasto do mikrofali potrzebujemy:

  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka

To receptura na porcję dla jednej osoby. Jajko i sypkie składniki mieszamy dokładnie. Przygotowaną masę wlewamy następnie do zwykłego ceramicznego, szklanego naczynia (może być kubek) lub silikonowej foremki i wkładamy do mikrofali. Po ustawieniu wysokiej mocy (800 W) włączamy urządzenie na 2-3 minuty (warto sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku). Po tym czasie wyjmujemy gotowe ciasto czekoladowe. Magia! Jest szybko i pyszne. Ciasto z mikrofali jest wilgotne. Taki deser możemy wyjadać łyżką prostą z kubeczka.

To wersja minimalistyczna, dla osób które szybką chcą zaspokoić zachciankę na coś słodkiego. Przepis możemy jednak „tuningować”, w sensie – modyfikować zgodnie ze swoim gustem kulinarnym.

Przepis na ciasto z mikrofal można urozmaicić

Są różne przepisy na ciasto z mikrofali. W niektórych np. olej rzepakowy zastępujemy masłem w temperaturze pokojowej. Można też urozmaicać przepis dodając do masy ekstrakt waniliowy, ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, żurawinę, suszone morele), wiórki kokosowe, czy kawałki czekolady. Aby wzmocnić czekoladowy smak, zamiast kakao warto użyć rozpuszczonej w maśle tabliczkę czekolady. Z kolei zwolennicy jasnego ciasta mogą w ogóle zrezygnować z kakao, a w jego miejsce dosypać więcej mąki.

Jeżeli nie mamy akurat w domu jajek, nie należy się przejmować. Oto przepis na ciasto z mikrofali bez jaj (1 porcja).

  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka wody
  • szczypta sody oczyszczonej i soli

Ciasto z mikrofali w 3 minuty

Wegańskie ciasto z mikrofali

Taki prosty deser mogą przyrządzić sobie również weganie. Wystarczy zwykłe krowie mleko zastąpić mlekiem migdałowym, sojowym lub ryżowym. Zamiast jajka dodać zaś łyżeczkę mielonego lnu lub nasion chia. Trzeba je wymieszać z trzema łyżkami gorącej wody i poczekać aż masa zgęstnieje.

Ciasto z mikrofali w wersji dla gości

Aby przygotować ciasto normalnych rozmiarów, trzeba zwiększyć ilość składników i przelać surową masę do większej formy, np. silikonowej keksówki. Potrzebujemy:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g czekolady (2 tabliczki)
  • 1/3 kostki masła

Czekoladę należy rozpuścić w podgrzanym maśle i wlać do wymieszanych sypkich składników. Formę z masą włożyć do mikrofali na 4 minuty.

Deser można serwować z polewą, z bitą śmietaną, owocami, lodami lub posypany cukrem pudrem. Tak podany na talerzu możemy zaserwować gościom, którzy wcale nie muszą się domyślić, że nie spędziliśmy na przygotowaniu ciasta kilkudziesięciu minut.

Ciekawie wygląda i smakuje dwukolorowe ciasto z mikrofali - marmurkowe lub tzw. zebra. Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • bakalie
  • ekstrakt waniliowy

Jeśli chcemy mieć ciasto „zebrę”, wystarczy podzielić ciasto na połowę i tylko do jednej dodać kakao. W natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formie niedokładnie wymieszać ciemne i jasne surowe ciasto. Gotowanie w mikrofalówce trwa 6 minut.

Najłatwiejsze domowe ciasto czekoladowe z mikrofalówki

Zalety ciasta z mikrofalówki

Przygotowanie ciasta z mikrofali zajmuje dosłownie chwilę. Jest puszyste, a smakiem nie odbiega specjalnie od tradycyjnych muffinek. Jest to więc rozwiązanie dla osób, które nie lubią przepracowywać się w kuchni, nie mają piekarnika, a nawet miksera. Dodatkowo zamiast całej blaszki ciasta możemy przygotować porcję dla jednej osoby, nie ma więc pokusy, aby sięgać po kolejny kawałek.

Zobacz koniecznie: DIY: Jak z prostych składników upiec błyskawiczne ciasto w kuchence mikrofalowej? (źródło: Agencja TVN/x-news)
Jak z prostych składników upiec błyskawiczne ciasto w kuchence mikrofalowej? Do przygotowania jednej dużej porcji potrzebujesz: 6 łyżek mąki, szczypty proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, 5 łyżek masy krówkowej, 4 łyżki rozpuszczonego masła, 7 łyżek kawy i garść orzechów włoskich. Po 2 minutach z kuchenki mikrofalowej wyjmujesz prawdziwe ciasto. Idealne rozwiązanie na zaspokojenie głodu na słodycze. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna