W skrócie
Racuchy drożdżowe dla wielu osób są smakami dzieciństwa. Najczęściej wspominamy tradycyjne racuchy z jabłkami, które są obowiązkowym jesiennym rarytasem. Do ciasta na bazie świeżych drożdży można dodawać różnego rodzaju owoce, które akurat są na bazarku. Świetnie sprawdzają się miękkie owoce takie jak maliny, jagody lub agrest, choć zamiast jabłek można wykorzystać gruszki. Mamy nadzieję, że narobimy wam apetytu na puszyste racuchy na bazie mleka.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię
Racuchy z truskawkami – prosty przepis
Liczba porcji: 12 racuchów.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 300 ml mleka,
- 10 g masła,
- 4 g suszonych drożdży,
- 1 jajko,
- 5 g cukru,
- 200 g truskawek bez szypułek,
- 70 ml oleju rzepakowego (do smażenia).
Jak zrobić racuchy z truskawkami?
Przygotowanie:
- Mąkę należy przesiać i następnie dodać suszone drożdże i cukier.
- W garnuszku należy podgrzać mleko z masłem przez 3 minuty. Następnie garnek trzeba zestawić i mieszać aż rozpuści się masło. Aby przyspieszyć stygnięcie, garnek można wstawić do miski z zimną wodą.
- Następnie do mąki należy dodać rozkłócone jajko i mleko z masłem.
- Wszystkie składniki trzeba wymieszać do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany.
- Ciasto na racuchy należy odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut w temperaturze pokojowej (21°Celsjusza). Powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
- W międzyczasie należy pokroić truskawki w plastry.
- Po tym czasie trzeba rozgrzać olej na patelni. Ciasto na racuchy trzeba delikatnie wymieszać i układać łyżką na gorącym oleju.
- Na wierzchu trzeba ułożyć plastry truskawki i gdy zacznie się rumienić od spodu, trzeba je od razu przewrócić przy pomocy drewnianej łopatki, aby je dosmażyć.
- Usmażone racuchy trzeba przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
- Puszyste racuchy z truskawkami są gotowe do podania.
W naszej galerii możecie zobaczyć kroki przygotowania ciasta na racuchy z truskawkami
Dodatki do racuchów z truskawkami
Usmażone racuchy z truskawkami można podawać na wiele sposobów. Najpopularniejsze jest oprószenie ich cukrem pudrem i podanie z kleksem bitej śmietany. Można także, zamiast kremówki zastosować twaróg wymieszany z jogurtem i cynamonem, ricottę lub mascarpone. Jako dekorację z ziół świetnie sprawdzają się listki mięty, bazylii lub lawenda. Można także usmażyć racuchy bez dodatków i podać je z sosem wykonanym ze gotowanych truskawek.
Racuchy z truskawkami na kefirze
Warto pamiętać, że zamiast mleka można wykorzystywać kefir w temperaturze pokojowej, maślankę lub jogurt grecki. Ponadto zamiast drożdży wiele gospodyń korzysta z sody lub proszku do pieczenia. W szczególności będzie to dobra decyzja, gdy chce się wyeliminować czas na wyrośnięcie ciasta na racuchy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?