MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Puszysty omlet z warzywami na śniadanie. Poznaj przepis na sycące jajka. Dzięki jednemu sposobowi rozpływa się w ustach

Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Poznaj sposób na pyszny i puszysty omlet z warzywami, który jest banalnie prosty w wykonaniu. Zrobisz go w 5 minut i wypełnisz ulubionymi warzywami. Świetnie sprawdza się zielony groszek, papryka, cebula, liście szpinaku i czosnek. Ponadto wytrawny omlet świetnie smakuje posypany startym serem i wypełniony podsmażonymi grzybami.

W skrócie

Klasyczny omlet z warzywami to idealny posiłek na początek dnia. Poza warzywami można wzbogacić go rozkruszonym serem feta lub przed podaniem posypać ulubionym żółtym serem. Do tego przepisu znakomicie pasują też pokrojone w kostkę wędliny np.: szynka lub plasterki kiełbasy. Polecam także dodawać wcześniej ugotowane brokuły. Zachęcam, aby jajka ubijać ze śmietaną w metalowym sitku. Dzięki temu struktura białka będzie rozbita, a omlet będzie delikatny i puszysty.

Widok z góry na omlet z warzywami na szarym talerzu. W tle widoczne kawałki szpinaku i zielony groszek
Sycący omlet z warzywami świetnie smakuje przyrządzony ze szpinakiem, zielonym groszkiem i zarumienioną cebulą. Getty Images/Anna_Shepulova/zdjęcie ilustracyjne

Omlet z warzywami – prosty przepis

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki mrożonego groszku,
  • 20 g szpinaku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić omlet z warzywami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku jajka wymieszałam z gęstą śmietaną przy pomocy widelca i ubijałam w sitku nad pojemnikiem na żywność. Dzięki temu omlet będzie jednolity.
  2. Cebulę i czosnek posiekałam w kostkę. Liście szpinaku porwałam na mniejsze części.
  3. Na patelni rozpuściłam połowę masła klarowane i dodałam cebulę, czosnek, szpinak i zielony groszek. Składniki smażyłam do momentu, aż będą szkliste.
  4. Następnie dodałam resztę masła, wlałam je do warzyw i smażyłam na średniej mocy palnika przez 2 minuty.
  5. Gdy jajka się zetną, podważyłam drewnianą łopatką jajka i rozprowadziłam nieściętą masę z wierzchu na spód omletu.
  6. Czynność powtarzałam, aż do momentu ścięcia całego omletu.
  7. Omlet z warzywami złożyłam na pół i zsunęłam na ciepły talerz. Można także go zrolować.
  8. Przed podaniem omlet z warzywami posmarowałam odrobiną masła, posypałam szczypiorkiem i doprawiłam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Dietetyczny omlet z warzywami

Aby zrobić dietetyczny omlet, w miejsce śmietany można użyć do wymieszania jajek gęstego jogurtu greckiego lub mleka. Ponadto, zamiast smażyć je na patelni, można upiec go w piekarniku w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Taki omlet z warzywami nieznacznie urośnie i będzie przypominać pizzę. Zachęcam, aby wypróbować pieczony omlet z mozzarellą i szpinakiem na proste śniadanie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna