W skrócie
Klasyczny omlet z warzywami to idealny posiłek na początek dnia. Poza warzywami można wzbogacić go rozkruszonym serem feta lub przed podaniem posypać ulubionym żółtym serem. Do tego przepisu znakomicie pasują też pokrojone w kostkę wędliny np.: szynka lub plasterki kiełbasy. Polecam także dodawać wcześniej ugotowane brokuły. Zachęcam, aby jajka ubijać ze śmietaną w metalowym sitku. Dzięki temu struktura białka będzie rozbita, a omlet będzie delikatny i puszysty.
Omlet z warzywami – prosty przepis
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 jajka,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1/4 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki mrożonego groszku,
- 20 g szpinaku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić omlet z warzywami?
Sposób przygotowania:
- Na początku jajka wymieszałam z gęstą śmietaną przy pomocy widelca i ubijałam w sitku nad pojemnikiem na żywność. Dzięki temu omlet będzie jednolity.
- Cebulę i czosnek posiekałam w kostkę. Liście szpinaku porwałam na mniejsze części.
- Na patelni rozpuściłam połowę masła klarowane i dodałam cebulę, czosnek, szpinak i zielony groszek. Składniki smażyłam do momentu, aż będą szkliste.
- Następnie dodałam resztę masła, wlałam je do warzyw i smażyłam na średniej mocy palnika przez 2 minuty.
- Gdy jajka się zetną, podważyłam drewnianą łopatką jajka i rozprowadziłam nieściętą masę z wierzchu na spód omletu.
- Czynność powtarzałam, aż do momentu ścięcia całego omletu.
- Omlet z warzywami złożyłam na pół i zsunęłam na ciepły talerz. Można także go zrolować.
- Przed podaniem omlet z warzywami posmarowałam odrobiną masła, posypałam szczypiorkiem i doprawiłam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Dietetyczny omlet z warzywami
Aby zrobić dietetyczny omlet, w miejsce śmietany można użyć do wymieszania jajek gęstego jogurtu greckiego lub mleka. Ponadto, zamiast smażyć je na patelni, można upiec go w piekarniku w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Taki omlet z warzywami nieznacznie urośnie i będzie przypominać pizzę. Zachęcam, aby wypróbować pieczony omlet z mozzarellą i szpinakiem na proste śniadanie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: