W skrócie
Klasyczne krokiety z kapustą i pieczarkami to sprawdzone danie na każdą okazję. Możesz podać je zarówno jako codzienny obiad lub na rodzinne uroczystości, święta czy spotkania ze znajomymi. Lubię je jeść szczególnie zimą, popijając tradycyjnym, rozgrzewającym czerwonym barszczem. Wyśmienicie smakują także z surówką, np. z marchewki i selera.
Proponuję przygotować od razu dużą porcję krokietów i część zamrozić. Dzięki temu w każdej chwili możemy przygotować sobie taki pyszny obiad.
Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami
Czas przygotowania: ok. 40 minut + gotowanie kapusty ok. 40 minut.
Porcja na ok. 21 krokietów.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
Farsz:
- 700 g kapusty kiszonej,
- 500 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- sól i pieprz do smaku,
Ciasto na krokiety:
- 3 jajka,
- 500 ml mleka,
- 400 ml wody gazowanej (może być także woda z kranu),
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- olej do smażenia.
Sprawdź także: przepis na krokiety z mięsem
Jak zrobić krokiety z kapustą i pieczarkami?
- Kapustę kiszoną odciśnij z zalewy, przełóż do garnka i zalej wodą.
- Ustaw garnek z kapustą na średni ogień i gotuj do miękkości, przez ok. 40 minut.
- Przygotuj ciasto na krokiety: zmiksuj jajka z cukrem i solą, wlej mleko, wodę i nie przerywając ucierania, dosypuj stopniowo mąkę.
- Gotowe ciasto odstaw na kilka minut na bok.
- Obierz pieczarki oraz cebulę i drobno posiekaj.
- Kapustę odciśnij i drobno pokrój.
- Na dużej patelni podsmaż pieczarki, a gdy odparuje z nich woda, polej je odrobiną oleju i dodaj cebulę, podsmaż.
- Dodaj na patelnię także kapustę, wymieszaj i podsmaż całość kilka minut.
- Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem.
- Usmaż naleśniki na krokiety na lekko natłuszczonej olejem patelni.
- Każdy naleśnik nadziej farszem i zwiń.
- Przygotuj tak wszystkie krokiety.
- Przed podaniem panieruj krokiety w jajku i bułce tartej, a następnie podsmaż na oleju.
Zobacz także inne przepisy z kapustą kiszoną ze Strony Kuchni: