Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Quiche z kurkami i parmezanem

(pb)
Można powiedzieć, że quiche jest francuską odpowiedzią na włoską pizzę
Można powiedzieć, że quiche jest francuską odpowiedzią na włoską pizzę
Francuzi nie darmo uchodzą za mistrzów "starej" kuchni. A patent na kruchy placek z dodatkami to prawdziwe mistrzostwo świata.

Składniki: 20 dkg mąki, 13 dkg masła, 1 łyżka oleju, 40 dkg kurek, 20 dkg śmietany 18-proc., 2 jajka, 5 dkg startego parmezanu, sól, pieprz, tymianek.

Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Przesiać mąkę na stolnicę, wlać olej, dodać szczyptę soli, obłożyć wiórkami masła. Zagnieść ciasto, w razie konieczności dodać trochę letniej wody. Rozwałkować, wyłożyć dno formy (ok. 30 cm), uformować brzegi. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Kurki oczyścić, opłukać i osączyć, podsmażyć je na maśle, poczekać aż puszczą sok. Doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Na cieście rozłożyć kurki, zalać śmietaną roztrzepaną z jajkami, posypać parmezanem. Piec ok. 30 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna