Składniki: 20 dkg mąki, 13 dkg masła, 1 łyżka oleju, 40 dkg kurek, 20 dkg śmietany 18-proc., 2 jajka, 5 dkg startego parmezanu, sól, pieprz, tymianek.
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Przesiać mąkę na stolnicę, wlać olej, dodać szczyptę soli, obłożyć wiórkami masła. Zagnieść ciasto, w razie konieczności dodać trochę letniej wody. Rozwałkować, wyłożyć dno formy (ok. 30 cm), uformować brzegi. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Kurki oczyścić, opłukać i osączyć, podsmażyć je na maśle, poczekać aż puszczą sok. Doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Na cieście rozłożyć kurki, zalać śmietaną roztrzepaną z jajkami, posypać parmezanem. Piec ok. 30 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?