MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym to prozdrowotna bomba. Smakuje obłędnie, a do tego syci i jednocześnie odchudza

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Czy może być coś lepszego niż sałatka, która jest pyszna i pożywna, a jednocześnie wspomaga pracę jelit, chroni przed chorobami i odchudza? Trudno przebić taką kombinację, ale warto z niej korzystać jak najczęściej.

W skrócie

Sałatka ziemniaczana, którą dziś proponuję, różni się od tej tradycyjnej, którą pewnie znasz. Przede wszystkim nie zawiera majonezu, ale wcale nie traci przez to na smaku. Moim zdaniem jest o niebo lepsza, a przede wszystkim znacznie zdrowsza. Inspiracją dla tej sałatki jest przepis pochodzący z bloga Food Pharmacy, który nieco zmodyfikowałam. Sałatkę z ziemniaków należy schłodzić, ponieważ ten proces powoduje powstawanie tzw. skrobi opornej, która wspaniale działa na jelita. Oczyszcza je ze złogów i wspiera florę bakteryjną, dzięki czemu zapobiega zaparciom, ułatwia odchudzanie i pomaga chronić przed chorobami. W połączeniu z ogórkami kiszonymi o działaniu probiotycznym, daje prawdziwą, zdrowotną bombę. Możesz ją jeść codziennie, na lunch czy kolację.

Polecam także:Oczyszczająca sałatka z pokrzywy. Z tych listów zrobisz też napar lub sok z pokrzywy

Na kolejnych zdjęciach naszej galerii zobaczysz, jak przygotować prozdrowotną sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka ziemniaczana
Ta sałatka to prozdrowotna bomba. Wspomaga odchudzanie i zapobiega zaparciom. Na kolejnych zdjęciach zobaczysz, jak przygotować sałatkę ziemniaczaną krok po kroku. Karolina Głogowska

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym – syci i odchudza

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • puszka groszku zielonego,
  • 4 ogórki kiszone,
  • czerwona cebula,
  • pęczek rzodkiewek,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • pół łyżeczki miodu,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną, która syci i odchudza?

  1. Ziemniaki umyłam i bez obierania pokroiłam w kostkę. Ugotowałam je w osolonej wodzie i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.
  2. W tym czasie pokroiłam w kostkę ogórki, rzodkiewkę i cebulę.
  3. Posiekałam natkę pietruszki.
  4. W osobnej miseczce połączyłam musztardę z octem, oliwą, miodem, solą i pieprzem. Utarłam na gładki sos.
  5. Dodałam do ziemniaków pozostałe warzywa, natkę i wymieszałam z dressingiem. Wstawiłam na pół godziny do lodówki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna