Zwycięskie przepisy trafią do kolorowej broszury "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy". Po to, by promować jedyne w swoim rodzaju produkty i potrawy, specyficzne dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Przez całą sobotę w Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku unosiły się smakowite zapachy. Do subregionalnego finału konkursu kulinarnego stanęły 33 osoby prywatne, szkoły, firmy i stowarzyszenia z całych Mazur. To już siódma edycja konkursu.
Pięcioosobowe jury, któremu przewodniczył dyrektor departamentu polityki jakości Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Marszałkowskiego Igor Hutnikiewicz, spróbowało kilkudziesięciu potraw i wyrobów. Oceniało je w trzech kategoriach.
Kolejny finał subregionalny odbędzie się w Szczytnie 24 listopada w Zespole Szkół nr 2 im. J. Śniadeckiego. Finał zaplanowano na 8 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Organizatorami konkursu "Samki Warmii, Mazur oraz Powiśla" są samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?