W skrócie
Spaghetti alla puttanesca to nazwa dania, którą można przetłumaczyć na dwa sposoby. Pierwszy to makaron ladacznicy (choć „ladacznica” jest tutaj eufemizmem). Zwolennicy tego tłumaczenia wyobrażają sobie, że po raz pierwszy to pyszne danie zostało przygotowane przez pełną powabu damę lekkich obyczajów, być może dla jakiegoś kochanka. Druga opcja nie jest już taka romantyczna. Otóż do jednej z nocnych knajpek na włoskiej wyspie Procida, miała wpaść grupka stałych klientów i zażądać od właściciela, aby przygotował im makaron z tego, co do k… ma pod ręką. A ponieważ kucharz miał pod ręką akurat pomidory, oliwki, fileciki anchois, kapary oraz papryczki chili, przyrządził wyśmienity sos, równie ostry i dosadny, jak jego pierwsi smakosze.
Jedno jest pewne – spaghetti alla puttanesca pochodzi z południa Włoch, prawdopodobnie z okolic Neapolu i jest dziś jednym z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej. Warto poznać przepis na ten doskonały sos pomidorowy, który z pewnością zadowoli wybredne podniebienia. Jeśli nie przepadasz za anchois, możesz zrobić spaghetti puttanesca z tuńczykiem. Będzie smakować równie wspaniale. Tylko nie przesadź z chili, bo niektórzy domownicy mogą zakląć.
Spaghetti alla puttanesca – przepis dla wielbicieli ostrych sosów
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 200 g spaghetti Pasta La Vista,
- puszka pomidorów krojonych Pasta La Vista,
- 5 filecików anchois lub tuńczyk w puszce (w sosie własnym),
- pół szklanki czarnych oliwek Philosophie,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka kaparów,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1/3 łyżeczki płatków chili,
- pół łyżeczki bazylii Na Szlaku Smaku,
- pół łyżeczki oregano Na Szlaku Smaku,
- szczypta soli jodowanej Na Szlaku Smaku.
Polecam także: Pyszna sałatka z makaronem orzo. Najlepsza do dań z grilla
Jak zrobić spaghetti alla puttanesca?
- Czosnek oraz fileciki pokroiłam drobno i podsmażyłam na oliwie. Jeśli masz tuńczyka zamiast anchois, dodaj go do czosnku i rozdrobnij.
- Dodałam pomidory z puszki, po czym dusiłam sos przez ok. 10 minut.
- W tym czasie ugotowałam makaron według przepisu na opakowaniu.
- Doprawiłam sos solą, bazylią, oregano oraz płatkami chili.
- Odcedziłam makaron i dodałam go do sosu. Wymieszałam całość na patelni. Na koniec dodałam kapary i przełożyłam spaghetti na talerze.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?