W skrócie
Domowa surówka z cukinii może być zestawiona z najróżniejszymi sezonowymi składniki. Nasz przepis wykorzystuje polski olej lniany tłoczony na zimno, który jest źródłem kwasów omega – 3. Taka surówka sprawdzi się jako samodzielne lekki danie, albo dodatek do rodzinnego obiadu. Zobacz przepis na prostą surówkę z cukinii i fety.
Surówka z cukinii – przepis na zdrową przekąskę
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g zielonej lub żółtej cukinii,
- 20 ml oleju lnianego,
- 20 ml octu jabłkowego lub ryżowego,
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach,
- szczypta soli,
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- kilka listków świeżej bazylii, oregano, mięty,
- 10 g obranych niesolonych pistacji,
- 10 g rozkruszonej fety,
- 1 ząbek czosnku.
Jak zrobić surówkę z cukinii?
Przygotowanie:
- W głębokiej misce cukinię i ząbek czosnku należy poszatkować na mandolinie na cienkie paski. Następnie należy delikatnie i równomiernie posypać szczyptą soli.
- Warzywa należy wymieszać i odstawić na 5 minut. Dzięki temu zmiękną i wzmocni się ich naturalny smak.
- Sałatkę z cukinii należy polać octem jabłkowym lub ryżowym, olejem lnianym, posypać szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną suszonej papryki w płatkach.
- Niesolone pistacje należy pokroić na drobne części lub roztłuc w moździerzu. Sałatkę należy posypać po wierzchu orzechami, a następnie rozkruszyć na wierzch ser feta.
- Przed podaniem należy rozsypać na sałatce z cukinii liście świeżych ziół.
- Prosta surówka z cukinii jest gotowa do podania.
Pomysły na surówkę z cukinii
Zdrową i sezonową surówkę można także połączyć z cienko pokrojonym ogórkiem. Ważne, aby produkty były cienko poszatkowane np.: przy pomocy urządzenia nazywanego mandoliną. Świetnie smakuje surówka z cukinii i pomidorów, a także z dodatkiem cukinii i jabłka. Jeżeli nie lubicie smaku octu jabłkowego, to polecamy zamienić go na łagodniejsze źródło kwaśnego smaku, czyli sok z cytryny. Zachęcamy też do wypróbowania surówki z cukinii z dodatkiem sosu winegret. Zamiast posiekanych pistacji można sięgnąć po orzechy włoskie, laskowe, piniowe, albo mieszankę uprażonych ziaren słonecznika z posiekanymi pestkami dyni.
Zobacz także inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni: