Zboża zanieczyszczone kąkolem mają charakterystyczny, mydlany posmak. Toksyczne są jego nasiona - po ich spożyciu występują objawy zatrucia, mdłości, bóle głowy, zaburzenia rytmu serca, a nawet śpiączka. Jeśli nasiona zostaną zmielone razem z ziarnem, wówczas mąka może być niebezpieczna dla ludzi. Ziarna kąkolu wywołują także zapalenie błon śluzowych.
- Teraz kąkol jest rzadziej wykorzystywany przez młodych mężczyzn niż w poprzednich latach. Widocznie więcej jest chętnych do pójścia w kamasze - powiedziała Anna Mical, toksykolog i biochemik z Białegostoku. - Niemniej w latach, kiedy młodzieńcy bronili się przed wojskiem, brali kąkol, pocierali sobie oko i dostawali potwornego zapalenia spojówek. I wiali z woja.
Kąkol ma piękną fioletową barwę, a fioletowe oczy to rzadkość. Być może źrenice w tej barwie mieli symulanci. Na pewno wiadomo jednak, że mieli czerwoną, zaropiałą gałkę oczną. A to już nie jest tak pociągające i powabne, nawet przy fioletowych źrenicach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?