Ryby królowały w niedzielę w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej. Drugą edycję imprezy Frutti di Lago, czyli Kulinarne Skarby Jezior zorganizowano w ramach projektu "Ełk - kulinarna stolica Mazur".
- Gwiazdą pokazu kulinarnego był gospodarz programu "Ł’apetyt", kucharz porannego programu Dzień Dobry TVN i autor licznych reportaży kulinarnych z Polski i zagranicy Grzegorz Łapanowski. Swoją wiedzą i doświadczeniem wspierał go dwukrotny finalista Mistrzostw Polski w Grillowaniu Wojciech Charewicz. Na scenie gotował również przedstawiciel naszej lokalnej kuchni Michał Skowroński, kucharz z EŁKaliptusa - informuje Joanna Sochoń z CEE.
Uczestnicy imprezy próbowali potraw przygotowanych przez kucharzy, dowiedzieli się też, jak dobrze przygotować i przyprawić rybę, uczyli się podstaw filetowania oraz poznawali gatunki ryb zamieszkujące nasz region.
W ramach imprezy odbył się również spływ kajakowy rzeką Ełk na trasie Straduny - Ełk.
O godz. 18 rozpoczął się Otwarty turniej na potrawy z ryb przygotowywane w warunkach polowych.
- Jedną z grup tworzyły dwie nastolatki, które przygotowały "Rybę z warzywami" i zajęły w konkursie II miejsce. Zwyciężył "Szczupak faszerowany" pana Piotra Czereszewskiego, który podszedł do sprawy bardzo ambitnie i dodatkowo z wywaru, w którym gotował się szczupak, przygotował "Zupę rybną" - dodaje Joanna Sochoń.
Spośród dodatkowych atrakcji największą popularnością cieszyło się ujeżdżanie byka. Swoich sił próbowały nie tylko" dzieci, ale również dorośli.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?