MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szukasz pomysłu na wiosenne masło czosnkowe? Wypróbuj najlepszy przepis do dań z grilla. Sekret smaku tkwi w cebuli czarownic

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Masło czosnkowe świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Masło czosnkowe świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masełko czosnkowe to doskonały dodatek do pieczywa, a także dań z grilla. Mam dla ciebie najlepszy przepis na takie smarowidło. Proponuję doprawić je tzw. cebulą czarownic czyli czosnkiem niedźwiedzim. Będzie smakować rewelacyjnie. Sprawdź, jak zrobić masło czosnkowe? Wypróbuj przepis.

W skrócie

Domowe masło smakowe to pyszny dodatek do pieczywa. Mam dla ciebie bardzo prosty do przygotowania przepis na aromatyczne masełko czosnkowe z dodatkiem cebuli czarownic, czyli suszonego czosnku niedźwiedziego. Jego smak z pewnością cię zachwyci. Zrobisz je w kilka minut. Możesz także przygotować większą porcję i część zamrozić.

Przepis na masło czosnkowe

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowywania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego w formie suszonej przyprawy,
  • opcjonalnie szczypta soli.

Jak zrobić masło czosnkowe?

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż miękkie masło do miseczki.
  2. Dodaj czosnek niedźwiedzi i szczyptę soli.
  3. Wymieszaj.

Czosnek niedźwiedzi, czyli cebula czarownic – co to jest?

Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, który rośnie w runie wilgotnych lasów liściastych. W Polsce występuje głównie w Karpatach oraz Sudetach i osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm.

Roślina zwana jest także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, a jej właściwości znane są od dawna. Czosnek niedźwiedzi wykorzystywany jest jako:

  • roślina jadalna,
  • roślina lecznicza,
  • roślina ozdobna.

Czosnek niedźwiedzi ma dobroczynne działanie na układ krążenia, trawienny i oddechowy.

Czytaj także: Błyskawiczne paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą. Przepis na pyszną i chrupiącą przekąskę, która przygotujesz w 5 minut

Cebula czarownic w kuchni

Czosnek niedźwiedzi w kuchni występuje głównie w formie suszonej przyprawy. Poprawia smak m.in. sałatek przygotowywanych ze świeżych warzyw, a także zup.

Do gorących potraw czosnek niedźwiedzi najlepiej dodać pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem, by w wysokiej temperaturze nie stracił swoich właściwości zdrowotnych.

Oprócz suszonej przyprawy z czosnku niedźwiedziego, wykorzystuje się także jego świeże liście. Można z nich przygotować np. zielone pesto do makaronu lub zamarynować liście w solonej zalewie.

Sprawdź także: Pasta z tuńczyka i twarogu. Przepis na zdrowe i błyskawiczne śniadanie. Pyszna i kremowa pasta kanapkowa dla zabieganych

Masło czosnkowe świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Szukasz pomysłu na wiosenne masło czosnkowe? Wypróbuj najlep...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

źródło:lasy.gov.pl

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szukasz pomysłu na wiosenne masło czosnkowe? Wypróbuj najlepszy przepis do dań z grilla. Sekret smaku tkwi w cebuli czarownic - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna