O rodzaju hodowli mówi nam pierwsza cyferka na pieczątce, która jest na każdym jajku. I tak symbol 0 oznacza, że kura hodowana jest ekologicznie, 1 - że ptak przebywa na wolnym wybiegu, 2 - na ściółce hodowlanej, a 3 - w klatce. Po tym symbolu jest zawsze zaznaczany symbol kraju pochodzenia jajka (PL to polskie jajko), po nim zaś ośmiocyfrowy weterynaryjny numer identyfikacyjny, zawierający m.in. kod producenta. Warto też zwrócić uwagę na opakowanie. Musi być na nim informacja o dacie przydatności do spożycia, a jak twierdzą specjaliści, jajko nadaje się do jedzenia do 28 dni od chwili zniesienia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?