Każdy dobrze wie, że aby człowiek mógł zjeść mięso musi zginąć zwierzę. Warto jednak przyjrzeć się w jaki sposób zabija się na przykład krowę niereligijnie, a jak rytualnie. Na powyższym filmie można zobaczyć jak to się robi i tak i tak.
Aspekt gospodarczy
Jak podaje TVN 24 - ubojem rytualnym w Polsce zajmowało się łącznie około 80 firm, które zatrudniają około 4000 osób. Mięso te było eksportowane głównie do krajów arabskich, a także Francji i Wielkiej Brytanii. Firmy zajmujące się tym zarobiły około 1,5 miliarda złotych.
Bezwzględny zakaz uboju rytualnego obowiązuje w Szwecji, Norwegii i Szwajcarii.
Cierpienie zwierząt
Ogłuszenie zwierzęcia przed jego zabiciem powoduje, że to zwierze nie jest świadome śmierci. Natomiast rytualnie - tak jak można zobaczyć na filmie - obcina się głowę siłując się ze zwierzęciem.
A według Was co jest ważniejsze? Pieniądze, które trafiają do firm z eksportu mięsa i wysokie zatrudnienie związane z ubojem rytualnym czy cierpienie zwierzęcia? Piszcie swoje opinie na forum.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?