MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ten schab duszony z młodą kapustą rozpływa się w ustach. Wiosną robię go co kilka dni

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Rozpływający się w ustach schab duszony z młodą kapustą. Wiosną nie ma nic lepszego na obiad. To danie jest proste do zrobienia, pyszne, a do tego sycące. Będziesz się nim zajadać.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie propozycję prostego i pysznego obiadu, który najlepiej smakuje wiosną. Oczywiście dlatego, że właśnie w tym czasie mamy sezon na wspaniałe warzywo, jakim jest młoda kapusta. Można ją przygotować na wiele sposobów, np. zrobić z niej kapuśniak, gołąbki lub bigos. W przepisie, który podaję poniżej, najpierw obsmażamy schab, a potem dusimy go razem z kapustką. Powstaje więc coś podobnego do bigosu z młodej kapusty lub gulaszu. Całe danie jest niezwykle delikatne oraz aromatyczne i bardzo sycące. Po raz kolejny powtarza się zasada, że najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. W tym daniu używamy zaledwie kilku składników, a efekt jest wyśmienity. Wypróbuj przepis na schab duszony z młodą kapustą i przygotuj pyszny obiad.

Schab duszony z młodą kapustą

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g schabu,

  • mała główka młodej kapusty,

  • 2 szklanki bulionu,

  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty),

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • pęczek koperku,

  • łyżeczka suszonego tymianku,

  • olej,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić schab duszony z młodą kapustą?

  1. Schab pokroiłam w kostkę jak na gulasz i obtoczyłam w mące.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, wrzuciłam schab i obsmażyłam na złoto. Doprawiłam mięso solą i pieprzem.

  3. Do garnka wlałam bulion, a następnie przecier pomidorowy. Dodałam tymianek i dusiłam schab w sosie ok. 30 minut.

  4. W tym czasie wycięłam głąb z kapusty i pokroiłam ją w paski. Dodałam do mięsa i dokładnie wymieszałam.

  5. Dusiłam całość, aż kapusta zmiękła. W razie potrzeby można jeszcze doprawić danie solą i pieprzem.

  6. Na koniec posypałam wszystko posiekanym koperkiem. Podawałam z ziemniakami z wody.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ten schab duszony z młodą kapustą rozpływa się w ustach. Wiosną robię go co kilka dni - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna