MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna galareta z kurczakiem na Wielkanoc. Przygotuj klasyczny przepis na danie z drobiu. Ten przysmak doceniali nasi dziadkowie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Klasyczna galareta z kurczakiem może być urozmaicona dodatkiem kukurydzy konserwowej.
Klasyczna galareta z kurczakiem może być urozmaicona dodatkiem kukurydzy konserwowej. Getty Images/iko636/zdjęcie ilustracyjne
Galareta z kurczaka to przekąska, którą wiele osób pamięta z czasów PRL-u. W tamtym czasie wchodziła w skład obowiązkowej zakąski. Zachęcamy do zrobienia tradycyjnej przystawki z drobiu podawanej na Wielkanoc. Podpowiadamy przepis na domową galaretę z kurczaka jak za dawnych lat.

W skrócie

Domową galaretę z kurczaka przyrządza się z dodatkiem zielonego groszku i plastrów marchewki. Użycie jajka na twardo sprawia, że tradycyjna przystawka świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Do zrobienia pysznej wielkanocnej galarety warto sięgnąć po delikatne części mięsa drobiowego. Szczególnie sprawdzają się filety z piersi kurczaka albo udka. Można też użyć kurczaka z rosołu. Jako esencjonalną bazę można użyć bulionu warzywnego z lubczykiem. Zachęcamy, aby dobrać swoje ulubione zioła i przyprawy, aby wzmocnić smak gotowego dania.

Galareta z kurczakiem – przepis na przystawkę

Liczba porcji: na 4-8 sztuk (w zależności od wielkości foremki)
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 6 godzin w lodówce do zastygnięcia
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g ugotowanego fileta z piersi kurczaka lub udka,
  • 600 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 30 g żelatyny w proszku,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 100 g zielonego groszku konserwowego,
  • 2 jajka na twardo,
  • do smaku: świeżo zmielony czarny pieprz.

Do dekoracji:

  • Kilka gałązek natki pietruszki

Jak zrobić galaretę z kurczaka?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy ugotować kurczaka i rozdrobnić mięso przy pomocy widelca albo pokroić nożem na drobne kawałki.
  2. Bulion lub rosół trzeba zagotować, odstawić na chwilę do przestudzenia i w gorącym płynie rozpuścić żelatynę.
  3. Ugotowaną marchewkę należy pokroić w plastry i rozdzielić do foremek np.: miseczek.
  4. Obok należy ułożyć łyżkę zielonego groszku, kukurydzy konserwowej i plaster jajka ugotowanego na twardo.
  5. Następnie mięso trzeba włożyć obok warzyw i następnie zalać je bulionem z rozpuszczoną żelatyną.
  6. Galaretę z kurczakiem należy wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie wstawić je do lodówki do zastygnięcia na całą noc.
  7. Gotowa galareta z kurczaka znakomicie smakuje podana z plastrami cytryny lub octem jabłkowym.

Przechowywanie galarety

Tradycyjna galareta z kurczaka to danie, które można przygotować kilka dni wcześniej. Domowa galareta może być przechowywana w lodówce do 5 dni. Galareta drobiowa najlepiej smakuje następnego dnia po wykonaniu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjna galareta z kurczakiem na Wielkanoc. Przygotuj klasyczny przepis na danie z drobiu. Ten przysmak doceniali nasi dziadkowie - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna